Tenisový lakeť

Čo je tenisový lakeť? Aké sú rizikové faktory, symptómy a možnosti terapie? Aké sú preventívne stratégie a cvičebné programy?

Poznatky športovej medicíny

Tenisový lakeť (Laterálna epikondylitida)

LATERÁLNA EPIKONDYLITIDA

Čo je tenisový lakeť?

Tenisový lakeť alebo laterálna epikondylitida je bežný stav, ktorý postihuje bočnú alebo vonkajšiu časť lakťa. Kĺb lakťa je tvorený kosťou nadlaktia (humerus) a dvoma kosťami predlaktia s nazvanými ulna a radius. Kostička na vonkajšej strane lakťa sa nazýva laterálny epikondyl. Tenisový lakeť nastáva, keď šľachy predlaktia, ktoré predchádzajú k zápästiu, sú podráždené a zapálené v mieste laterálneho epikondylu v dôsledku nadmerného používania.

Aké sú rizikové faktory?

Účasť na športoch alebo aktivitách, ktoré vyžadujú opakované silné uchopenie bežne sa vyskytujúce napr. pri tenise. Zamestnania vrátane tesárstva, inštalatérstva alebo maliarstva v dôsledku opakovaného používania zápästia a predlaktia. Nesprávne uchopenie alebo nevhodná veľkosť uchopenia môže tiež zvýšiť riziko poranenia. Hoci sa to môže vyskytnúť v ktoromkoľvek veku, väčšina ľudí, ktorí majú skúsenosť s tenisovým lakťom, sú vo veku 30-50 rokov.

Aké sú symptómy?

  • Postupný nástup bolesti počas týždňov alebo mesiacov
  • Bolesť a citlivosť na dotyk na vonkajšej strane lakťa
  • Bolesť alebo slabosť pri uchopení alebo prikrúcaní predmetov
  • Bolesť alebo slabosť pri uchopení predmetov v domácnosti vrátane šálky kávy alebo kartónu mlieka

Aké sú možnosti terapie?

  • Oddych
  • Vyhýbanie sa problémovým aktivitám
  • Protizápalové lieky počas akútnej fázy
  • Použitie ortézy na predlaktie, aby sa minimalizovalo napätie na zapálené šľachy
  • Rehabilitačné cvičenie, ktorá sa zameriava na opätovné získanie normálneho rozsahu pohybu a sily

Programovanie cvičení a stratégie prevencie

Je dôležité zahrnúť cvičebný program, ktorý sa zameriava na opätovné získanie sily a flexibility. Tiež posilnenie svalov ramien a hornej časti chrbta, aby sa znížilo napätie pôsobiace na lakeť. Tieto cvičenia by sa mali vykonávať pravidelne minimálne 6 týždňov. Ľahká masáž mäkkých tkanív s tenisovou loptičkou môže pomôcť obnoviť svalovú nerovnováhu. Udržiavanie dobrého držania tela počas každodenných činností tiež pomôže zabrániť vzniku svalovej nerovnováhy. Diskutujte o týchto možnostiach s odborníkom v oblasti zdravotnej starostlivosti, aby ste určili, ktorý by bol pre vás najlepší spôsob terapie.

 

Masáže

V tejto rubrike nie sú žiadne články.