Chlad Vs Teplo


Ľudia často nemajú jasno ako si pomôcť pri zranení alebo uľaviť od bolesti aplikáciou tepla alebo chladu. Často sa ma pýtajú čo je najlepšie.  Odpoveď vždy závisí od typu zranenia a času kedy k zraneniu došlo. Aby som Vám mohol pomôcť s rozhodovaním, kedy je lepšie uprednostniť chlad alebo teplo, poukážem na základné pravidlá pri jednotlivých situáciách:

 

Väčšina ľudí intuitívne vie, keď si vyvrtne členok a ten opúchne. Najlepšia vec v tomto prípade je polohovanie členku podľa možnosti čo najvyššie v porovnaní s ostatnými časťami tela. Ak berieme do úvahy, že členok je vyvrtnutý, môže byť teplejší, zapálený, opuchnutý a bolestivý. Hovoríme tomu akútne zranenie. Takéto zranenia, ktoré sú často ‘’horúce’’ reagujú najlepšie na chlad. Pre lepšie zapamätanie a do detailu je dobré zapamätať si R.I.C.E (z angl. ryža), čo znamená Rest (odpočinok), Ice (ľad, resp. chlad – prikladať cez suchú tkaninu, nie priamo), Compression (stiahnutie napr. elastickým obväzom s citom aby nedochádzalo k zastaveniu obehu krvi = kompresia) a Elevation (elevácia = polohovanie – v tomto prípade vyššie).

 

Ďalej, keď si natiahnete chrbát pri ťažkom zdvihu alebo výkrute, často môžete zistíť, že bolestivá oblasť je ľahko opuchnutá, teplejšia a zapálená krátko po úraze. V tomto prípade použite R.I.C.E. Zistíte, že chlad má dobrý protibolestivý (analgetický) účinok. Aj keď sa možno budete cítiť trochu stuhnutý, určite si všimnete menší opuch, menšiu bolesť a rýchlejší návrat k aktivite.

 

Je dôležité dodržať časovú hranicu použitia ľadových alebo chladných vrecúšok nie dlhšie ako 15 minút počas jednej aplikácie. To zaistí, aby sa telo nezačalo pokúšať pôsobiť proti chladu zaplavením tekutín do postihnutej oblasti čím by ju zohrialo. Vždy používajte tenký ručník medzi ľadovými vrecúškami a pokožkou.

 

To isté zranenie (natiahnutie chrbta) po dni alebo dvoch sa môže trochu utíšiť, zápal zmierniť a opuch rozptýliť. Svaly sú teraz tuhé a v spazme (v kŕči).  Toto pravdepodobne nie je najlepší čas pre ľad. Teraz je najlepší pre svaly oddych  a pre krv aby sa vrátila do postihnutej oblasti, aby sa svaly mohli zregenerovať. Takže horúce vrecko (napr. s pšenicou) je v tomto čase najlepšie. Hrejivé gély maste alebo krémy môžu byť použité aby zvýšili teplo v danej oblasti.

 

Tak isto sa postupuje pri chronicky (dlhodobo, resp. dlhodobo sa opakujúcich) tuhých svaloch a kŕčoch. Svaly sa rozohrejú, prejde cez ne čerstvá (okysličená krv) a odplaví chladné zatuhnutie.

 

Pri akýchkoľvek pochybnostiach jednoducho kontaktujte svojho regeneračného pracovníka alebo poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a nezabudnite dať ručník, resp. látku medzi ľadové alebo horúce vrecká a pokožku.

 JASNÉ ČI ALEBO?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masáže

V tejto rubrike nie sú žiadne články.