S prírodou k zdraviu

 

Liečenie zeleninovými šťavami

Prírodnou cestou k dokonalému zdraviu a dlhému veku

1. Liečivé vlastnosti zeleniny

2. Čistenie organizmu zeleninovou terapiou

3. Kombináciou štiav k zdraviu

4. Recepty proti najrozličnejším chorobám

5. Kozmetika

 Viac ako 100 receptov

Prírodné liečenie zeleninovými šťavami
Zostavila S. K. Vanjkevičová
Preložil Ján Filip
I. vydanie
 
Obsah:
Úvod
Tradícia liečenia šťavami
Pite šťavy - buďte zdraví
Čistenie organizmu
Využívanie vlastností zeleninových štiav
Šťava z kapusty
Šťava zo zemiakov
Šťava z cibule
Šťava z mrkvy
Šťava z uhoriek
Šťava zo zelenej papriky
Šťava z paštrnáka
Šťava z petržlenových lístkov
Šťava z reďkovky
Šťava z čiernej reďkovky
Šťava z repy
Šťava zo zeleného hlávkového šalátu
Šťava z cvikly
Šťava zo zeleru
Šťava zo zelenej fazule
Šťava z paradajky
Šťava z tekvice
Šťava z chrenu
Šťava z cesnaku
Šťava zo špenátu
Liečenie zeleninovými šťavami
Nežiaduce účinky
Srdcovo-cievne ochorenia
Kožné ochorenia
Infekčné choroby
Očné ochorenia
Choroby nervovej sústavy
Choroby tráviaceho ústrojenstva
Ochorenia močovo-cievnej sústavy
Ochorenia pohybového ústrojenstva a šliach
Poruchy trávenia
Liečivé diéty
Kozmetika
 

 

Úvodom

 

    Príroda ľuďom darovala obrovské množstvo najrozličnejších zelenín, ovocia a bobuľových plodov, ktoré nielen že chutia, ale aj osožia. Tie plody prírody sú častým hosťom na našich stoloch, ale pre mnohých z nás sú pomerne často aj známymi cudzincami. Môžeme sa pochváliť tým, že vieme všetko o tých plodoch prírody, a že ich znalecky vieme využiť? Samozrejme, že nie. Šťavy v podstate užívame na zahnanie smädu. A aj keď veľmi dobre vieme, že sú doslova klenotnicou vitamínov, často nerozmýšľame nad tým, ako by sme správne mali nakladať týmto bohatstvom.
 
    Naše každodenné stravovanie zahŕňa prevažne varené a upravované jedlá, ktoré len viac-menej umožňujú udržiavanie funkcií životne dôležitých orgánov nášho tela, lenže stále užívanie upravovanej stravy vedie ku degenerácii buniek a tkanív. Čerstvé zeleninové výrobky sú stavebným materiálom, ktorý pomáha človeku byť zdravým a čulým nielen v priebehu jedného dňa, ale aj počas mnohých rokov. Prírodné šťavy, súčasne s ďalšou tepelne neupravovanou stravou, sú „stavbármi“ organizmu. Preto sa musíme snažiť, aby sme šťavy užívali každodenne spolu s ďalšou čerstvou prírodnou stravou.
 
    V tejto knihe nájdete informácie o tradícii liečenia šťavami, i o tom, ako v minulosti ľudia prišli nielen na chuť, ale aj na liečivé vlastnosti rozličných štiav a na spôsob ich použitia proti konkrétnym chorobám a ochoreniam.
 
    Predtým než sa objaví na našom stole, šťavu je potrebné získať z čerstvej hmoty. Treba to však urobiť správne, aby sa nestrácali výživné prvky, ktoré zelenina obsahuje. Predtým je nutné zozbierať zeleninu a dodržať všetky pravidlá správneho skladovania. Napríklad, šťava je plnohodnotná aj zo zamrazenej zeleniny, pretože nízke teploty zeleninu neznehodnocujú. Naopak, tepelná úprava ničí jej výživné vlastnosti. Podrobnejšie sa o tom dočítate v časti knihy „Pite šťavy – buďte zdraví“, kde nájdete aj rady, v ktorom ročnom období sú šťavy najužitočnejšie, ako správne skladovať zeleninu, aby sa tak v nej zachovali vitamíny a stopové prvky.
 
    Každý sa môže sám rozhodnúť, kedy a aké šťavy bude užívať, ale málokto vie, že šťavy sa používajú pri liečení najrozličnejších chorôb. Je udivujúce, že zelenina a šťavy, na ktoré ste si možno už zvykli, môžu nahradiť lieky, navyše pravidelným konzumovaním zeleniny a zeleninových štiav môžete zabrániť vzniku ďalších ochorení.

    Každé liečenie treba začať prečistením organizmu. To je možné robiť aj užívaním zeleninových štiav. V kapitole „Čistenie organizmu“ sú popísané všeobecné pokyny na vylučovanie nečistoty a toxínov z tela, ako aj pravidlá prípravy organizmu na diéty. Len takým spôsobom môžete zeleninovými šťavami začať diétu, ktorej podrobný popis je uvedený na stránkach tejto knihy.

    Všetky odporúčania budú osožné nielen pri liečení jednotlivých chorôb, ale aj pri zbavovaní sa nadváhy. Liečivé diéty podnecujú vylučovanie toxínov a ostatných nečistôt, ktoré sú hlavnou príčinou mnohých chorôb.
 
    Šťavy zo zeleniny sa často používajú aj v kozmetike. Tomu je v knihe venovaná osobitná kapitola, v ktorej sa dozviete, aké šťavy vám pomôžu zachovať pleť sviežu a mladú, ako si pripraviť masky, či kúpeľ v domácich podmienkach. Všetky šťavy obsahujú výživné látky a tie sa môžu používať na prípravu kozmetických prípravkov.
 
    Veríme, že informácie v tejto knihe budú pre vás veľmi cenné.
 

 

Tradícia liečenia šťavami

    V poslednom období sa v špecializovaných časopisoch z oblasti medicíny objavujú štúdie o diétach na základe zeleniny, ktorá podľa odborníkov nielen že umožňuje zbaviť sa nadváhy, ale je aj účinným prostriedkom v boji proti najrozličnejším chorobám. Súčasne zvyšuje celkovú odolnosť organizmu. Pochopiteľne, že o týchto vlastnostiach zeleniny vedci už dávno vedeli, takže to nie je objavom dnešnej doby. Iná vec je, že oficiálna medicína dlho preferovala lieky vyrábané z nových syntetických chemických zlúčenín a prírodné látky veľmi často ignorovala.
 
    Jednotliví vedci začali odborné výskumy práve s prírodnými látkami a dosiahli mimoriadne hodnotné výsledky. Tak sa napríklad už začiatkom dvadsiatych rokov minulého storočia začali objavovať rozličné tímy vedcov, ktoré sa zaoberali vedeckým bádaním v oblasti dietetiky a liečenia zeleninovými šťavami.
 
    Už v roku 1936 sa objavil prvý článok o používaní zeleninových štiav na liečebné účely. Dnes sa nám môže zdať, že to bolo ozaj dávno. Lenže to vôbec nie je tak. Iba v tridsiatych rokoch minulého storočia sa ľudia začali venovať výskumu, aby do praxe vrátili nevyužité umenie liečenia za pomoci zeleniny a ovocia.
 
    Vďaka výskumom Normana Jockera v roku 1936 ľudia začali venovať spôsobom stravovania osobitnú pozornosť. Jokerova práca bola natoľko populárna, že ju považujeme za klasiku v tejto oblasti a dočkala sa niekoľkých vydaní. Objavy a princípy Normana Jockera boli silným podnetom pre mnohé ďalšie vedecké bádania.
 
    Ľudia používali šťavy vo výžive od nepamäti. Už dávno vedeli o ich mimoriadnych liečivých vlastnostiach. Tieto nápoje nadarmo nedostali názvy, ktoré najlepšie označovali ich neprekonateľné vlastnosti. Nielen že zaháňali smäd – boli aj účinným prostriedkom na upokojenie a vyliečenie.
 
    Ak sa hovorí o používaní zeleniny v liečení, tak právom na prvom mieste v tejto oblasti sú práve zeleninové šťavy. Dejiny šírenia receptov a užívania týchto prírodných nápojov sa začali v tej chvíli, keď ľudia sami odhalili výživné vlastnosti a liečivé účinky jednej alebo druhej zeleniny.
    Poďme však po poradí.
 
    Koľko toho vieme o kapuste? Žiaľ, veľmi málo. Vieme, že je chutná a že obsahuje množstvo výživných látok. Zdá sa však, že sme naše poznatky o kapuste týmto aj vyčerpali. Nepýtame sa, ktoré sú to výživné vlastnosti v kapuste a aké choroby môže vyliečiť.
 
    Len na dôvažok, už starí Egypťania začali pestovať kapustu. Poznali pritom nielen výživné, ale aj liečivé vlastnosti tejto zeleniny. Dobre vedeli, že šťava z kapusty má zvláštnu liečivú silu, z tela dokáže zahnať akúkoľvek chorobu a pritom chráni a zachováva mladosť.
 
    Rímski legionári na výživu pravidelne používali kapustu. Nádoba s liekom vyrobeným z kapustovej šťavy ich sprevádzala pri každom pochode.
 
    V Rusku sa kapusta považovala za najdôležitejšiu zeleninu. Recepty starostlivo ukladali do kláštorov. V cirkevných knihách ukrývali recepty liečivého nápoja, ktorá vďaka šťave z kapusty zachovávala ľuďom pevné zdravie a predlžovala mladosť.
 
    Druhou, všetkým dobre známou zeleninou, je uhorka, za ktorej pravlasť sa považuje India. Kultúru pestovania uhoriek poznali aj starí Egypťania a Gréci. Od Grékov sa to dozvedeli napokon aj starí Slovania. Túto vďačnú zeleninu si neskôr obľúbili všetci. Pre nikoho nie je tajomstvom, že uhorky sú skutočnými rekordérmi v obsahu tekutiny. To, že je tá tekutina príjemná a chutná, okrem toho aj užitočná a neobyčajne výživná, vedeli ľudia od pradávna. Verili, že práve šťava z uhoriek je cestou k večnej mladosti.
 
    Najzaujímavejšie sú však dejiny cesnaku. Táto zelenina sa vlastne spomína takmer vo všetkých medicínskych prameňoch starých civilizácií. Starí Sumeri pili zmes šťavy z cesnaku a čajov a užívali ich na podporu napätia svalstva, na silu a na boj proti infekciám.
    Indický dokument „Boersa“, ktorý bol prepísaný okolo roku 350 nášho letopočtu z ešte staršieho rukopisu, obsahuje recepty zmesí šťavy z cesnaku a rozličných čajov. Liečivé vlastnosti cesnaku sa používali pri žalúdočných a črevných ochoreniach, na úpravu trávenia a pri prechladnutiach.
 
    Minulosť pamätá mnohé spôsoby a metódy na prípravu a využívanie liečivej sily prírody. Samozrejme, vtedy nemohlo ísť o nejaké vedecké bádania. Vedomosti a poznatky ľudia získavali nie na základe experimentov, ale ako výsledok dlhodobých pozorovaní a skúseností predkov. Preto praxou získané recepty odovzdávali z generácie na generáciu a len zriedkavo sa recepty menili.
 
    Teraz, keď túžime po ekologicky čistých výrobkoch (a tak aj liekoch), začal aj v medicíne a farmaceutickom priemysle stúpať záujem o klenotnicu, matku prírodu. Výskumy preukazujú, že práve v prírode je univerzálny liek proti všetkým chorobám. Vďaka stáročným skúsenostiam a serióznym objavom v ľudovom liečiteľstve, súčasná veda využíva liečivé vlastnosti zeleniny a ovocia nielen na získavanie nových preparátov, ale aj na rozpracovanie veľmi účinných liečebných metód priamo za pomoci samotných čerstvých zeleninových štiav.
 

 

Pite šťavy - buďte zdraví

 
    Od detstva nás učili, že v šťavách sa vyskytujú vitamíny – zdroje životnej sily. Je to naozaj tak? Čo je osožnejšie – čerstvé ovocie, zelenina, bobuľové plody alebo šťavy z nich? Pozastavme sa pri týchto otázkach podrobnejšie.
 
    Leto je obdobie určené na obnovenie zásob vitamínov, ktoré sme spotrebovali v tele počas zimy a jarných mesiacov. Žiaľ, leto netrvá večne a zásoby vitamínov a ďalších potrebných látok v organizme nebudeme mať nadostač. Samozrejme, že môžeme začať užívať rozličné komplexy vitamínov, ktorými sú zapratané lekárne, ale či snáď nie je lepšie využiť klenoty prírody a jej zásoby?
 
    Je správny názor, že každodenné konzumovanie ovocia, zeleniny a bobuľových plodov, ako aj ich štiav, je potrebné len v jeseň a v zime? Pochopiteľne, v lete sme nemali nedostatok vitamínov a stopových prvkov, ale to neznamená, že v lete je bezvýznamné každodenne piť ešte aj čerstvé šťavy.
 
    Všetci lekári – dietetici – prízvukujú, že terapia šťavami je nielen najvhodnejšou prevenciou proti mnohým chorobám, ale je aj najlepším spôsobom na zbavenie sa zdravotných problémov. Okrem toho taká terapia je aj najpríjemnejšia, súčasne aj najúčinnejšia. Nikto predsa neodmietne chutný liek. Fakt, že šťavy treba piť každodenne, sme už vysvetlili. Otázka však znie, v akých množstvách ich treba piť? Prakticky je nemožné ublížiť si konzumovaním veľkého množstva štiav. Pri liečení šťavami je potrebné vedieť, že niektoré zo štiav pri určitých ochoreniach môžu vyvolať nežiadúce účinky.
   
     Vedeckí pracovníci - dietetici - zastávajú názor, že šťavy treba piť toľko, koľko náš organizmus potrebuje. Telo samé určí, koľko a akých štiav mu chýba.
    
    Dôležitou podmienkou na účinnú liečbu šťavami je, aby liečenie bolo spojené s pôžitkom. Štiav treba vypiť toľko, aby sme mali pôžitok z takejto liečby. Ak sa váš organizmus prieči určitým druhom štiav, vtedy treba s tým ihneď skončiť, aby tie šťavy telu nakoniec neublížili.
  
  V čom je teda tajomstvo liečenia šťavami a prečo sú šťavy od detstva až do staroby nepostrádateľné pre každého človeka? Preto, že v ovocí a zelenine sú cenné látky, ktoré telu pomáhajú tráviť a využiť potraviny. Tieto látky sú svojráznym „palivom“, ktoré udržiava a podnecuje činnosť tráviaceho ústrojenstva. Pitím šťavy zabezpečujeme pre telo množstvo výživných látok, ktoré sa spotrebujú na činnosť organizmu. Látky, ktoré čerstvá šťava obsahuje, umožňujú stavbu buniek a tkanív. A pritom náš organizmus šťavy spáli oveľa rýchlejšie, než akúkoľvek inú stravu. Napriek všetkým svojim výhodám šťavy nemôžu byť jediným zdrojom našej výživy, takže je potrebné kombinovať ich aj s inou stravou rastlinného a živočíšneho pôvodu.

    

Zeleninové šťavy obsahujú všetky aminokyseliny, ktoré človek potrebuje, tiež minerálne soli a vitamíny, ktoré sú stavebným materiálom pre bunky nášho tela.

 

    Aby sme naše telo udržali vo výbornej forme a pritom vychutnávali obľúbené šťavy, treba vedieť aj to, ako ich pripraviť. Aj tu sa objavuje jedna otázka: či sú konzervované šťavy rovnako výživné ako tie čerstvé?
 
    Doteraz sa vedeckí pracovníci v odpovedi na túto otázku jednoznačne nezhodli. Jedna skupina tvrdí, že konzervované šťavy nemajú také výživné vlastnosti a zloženie, akými sa môžu pochváliť tie prírodné a neupravované. Podľa nich používať konzervované šťavy ako liek nemá zmysel. Môžu vraj poslúžiť jedine na zahnanie smädu.
 
    Ďalší dietetici sú zas presvedčení, že aj konzervované šťavy sú osožné, lebo počas úpravy prakticky nestrácajú svoje zázračné liečivé vlastnosti, čo podľa nich znamená, že sa môžu používať aj na liečenie organizmu.
 
    Bolo by samozrejme najlepšie zdieľať optimizmus tých odborníkov, ktorí sú presvedčení, že aj čerstvé, aj konzervované šťavy majú podobný liečivý účinok na ľudský organizmus. Ale v praxi je všetko trochu inak. Bez ohľadu na to, čo tvrdia niektorí odborníci, všetkým nám je jasné, že čerstvé šťavy sú oveľa osožnejšie ako konzervované. Jasné je aj to, že dlhšie možno skladovať iba konzervované šťavy a preto je ich užívanie prijateľné.
 
    Samozrejme, že proces konzervovania nezbavuje šťavy všetkých vitamínov a výživných látok, ale významne mení chemické zloženie šťavy a preto je nezmyslom takto upravené šťavy používať na riešenie zdravotných problémov. Na liečenie šťavami sa používajú výlučne čerstvé šťavy – v opačnom prípade nedosiahnete potrebné účinky.
 
    Nuž, a ako sa pripravuje kvalitná prírodná šťava? Odpovedí na túto otázku je niekoľko. Začať treba od toho, ako správne spracovať plody, ktoré sú základnou hmotou na prípravu hodnotného prírodného produktu – šťavy.
 
    Je pochopiteľné, že na prípravu šťavy je potrebná surovina - zelenina, ktorá musí byť skutočne kvalitná. Netreba používať plody, ktoré dozreli v domácich a nie v prírodných podmienkach. Netreba používať prezreté plody. Také plody totiž neobsahujú výživné látky, kvôli tomu by sme ich nemohli použiť na liečenie.
 
    Treba použiť iba mechanicky nepoškodenú zeleninu. Aj najmenší plod s porušeným povrchom môže znehodnotiť celé naše úsilie a preto zeleninu starostlivo trieďte. Spracovanie otlčených plodov a šťava z nich môže výživnú hodnotu a liečivý účinok znížiť, a pokazená zelenina a šťava zo zhnitej zeleniny môže dokonca aj uškodiť ľudskému zdraviu.
 
    Je známe, že zelenina obsahuje viac kyselín. Preto je veľmi dôležité starostlivo zvoliť prístroj, v ktorom budeme vyrábať šťavu. Žiadúce je, aby všetko bolo buď z dreva, alebo nerezové. Nádoby by mali byť smaltované. Neodporúčame používať hliníkové a akékoľvek oxidujúce nádoby.

 

Aby sme správne získali zeleninovú šťavu, je nutné dodržiavať tieto zásady:

1. Vyberajte nepoškodenú zeleninu, dobre overte, či nie je pomliaždená, alebo či nemá zhnité časti. Zadovážte si zeleninu so zníženým obsahom nitrátov. Aby ste znížili obsah nitrátov, zeleninu umývajte v studenej vode za pomoci kefky.
2. Zelenina musí byť zrelá, musí mať typickú farbu a pevné vnútro. Žiadúce je, aby zelenina mala tenkú kôru alebo šupku.
3. Zeleninu umyte najmenej dvakrát a dobre ju sceďte.
4. Na krájanie zeleniny používajte iba nerezové nože a elektrický odšťavovač.

 

    Aby sme naše telo udržali vo výbornej kondícii, nutné je čerstvé šťavy piť každodenne po celý rok. Ak nemáte takú možnosť, pite aj konzervované šťavy, ktoré sú správne spracované a uskladnené v optimálnych podmienkach. Len tak sa zachovajú ich výživné vlastnosti. Chuť i vôňa sa prakticky neodlišujú od čerstvej zeleninovej šťavy.    
 

 

Čistenie organizmu

 

    Konzumovanie veľkého množstva koncentrovaného cukru a škrobu veľmi škodí nášmu organizmu. Výrobky z múky patria do triedy koncentrovaných škrobov. Biely a iný cukor, ktorý bol priemyselne spracovaný, ako aj všetky výrobky, v ktorých bol použitý taký cukor, patria do skupiny koncentrovaných uhľohydrátov.
 
    Takáto strava spôsobuje znečistenie organizmu. Vyvoláva poruchy metabolizmu, objavujú sa problémy s trávením. Aby sme sa zbavili takýchto problémov, ktoré sú následkom nesprávnej výživy, je nutné čím skôr pristúpiť k očisteniu organizmu.
 
    Je mnoho spôsobov na čistenie. Keďže je toto kniha o zeleninových šťavách, pozastavíme sa pri týchto divotvorných nápojoch.
 
    Odporúčame preto, aby ste najprv skontrolovali funkčnosť svojich čriev. Niekoľko dní (od 3 do 7) pite kapustovú šťavu. Pokiaľ po tejto kúre zistíte, že vás trápia plyny alebo pocit tlaku, či hocijaké nepríjemné príznaky, to je len dôkaz o tom, že sa vaše črevá zbavili toxínov.
 
    Za pomoci šťavy z kapusty sme iba zistili, že črevá potrebovali očistu a ďalšia fáza je bezprostredné čistenie organizmu. Najlepším prostriedkom na to je mrkvová šťava.
 
    Na úplne očistenie je potrebné, aby ste každodenne v priebehu dvoch až troch týždňov pili 2-4 litre šťavy z mrkvy (množstvo šťavy závisí od stupňa znečistenia organizmu).
 
    Niekedy proces čistenia tela za pomoci mrkvovej šťavy sprevádza zmena farby kože. Ide o to, že sa počas procesu čistenia môže z tela vylúčiť také veľké množstvo nečistôt, s ktorými sa črevá a močovody nedokážu vyrovnať. Samozrejme, nečistota vtedy preniká do lymfy a vyráža cez póry na povrch kože.
 
    Existuje aj iný spôsob čistenia organizmu vynikajúcou zmesou šťavy z mrkvy a špenátu. Pomer štiav je nasledovný: 10 dielov šťavy z mrkvy – 6 dielov zo špenátu. Tento spôsob však počas čistenia tela vyžaduje úplné vylúčenie mäsa z jedálneho lístka. Nakoľko ste sa rozhodli pre pôst a máte silnú vôľu, tak môžete použiť práve tento spôsob.
 
    Očistenie organizmu môžete dosiahnuť aj zmesou šťavy z mrkvy a cvikly.
 
Zloženie: 2 poháre čerstvej šťavy z mrkvy a 1 pohár šťavy z cvikly.
Čerstvú mrkvovú šťavu zmiešajte s cviklovou šťavou, ktorá predtým odstála v chladničke 2 hodiny. Potrebné je piť 1 liter takejto miešanej šťavy, rozdelenej na 5 porcií. Šťavu pite pomaly a malými hltmi.
 
    Okrem toho odporúčame, aby ste zjedli 150-200 gramov celulózy – pevnej hmoty zo zeleniny, z ktorej ste pripravovali šťavu.
 

 

Výživné vlastnosti zeleninových štiav

 
    V tejto kapitole vás oboznámime s výživnými vlastnosťami jednotlivých zeleninových štiav. Môžete si zvoliť jednu alebo druhú šťavu, ktorá je v určitom období pre vaše telo nevyhnutná.

 

Šťava z kapusty

Jedna z najhodnotnejších vlastností kapustovej šťavy je, že táto šťava obsahuje veľké množstvo síry a chlóru, ktoré umožňujú čistenie sliznice žalúdka a čriev. Kapustová šťava okrem toho obsahuje aj vysoké percento jódu.
    Táto šťava je veľmi účinná pri liečbe vredu na dvanástniku. V prípade, že pri užívaní tejto šťavy vzniká v črevách veľa plynov, odporúčame prečistenie klystírom, ktoré pomáha odstrániť plyny a nečistoty. Na to je vhodná aj mrkvová šťava.
    Pre tých, ktorí trpia nadváhou, je kapustová šťava najúčinnejším prostriedkom na chudnutie, lebo veľmi kvalitne očistí organizmus a tak umožňuje aj zníženie telesnej hmotnosti.
    Šťava z kapusty je mimoriadne účinná na liečenie nádorov. Okrem toho je výborným prostriedkom na odstránenie zápchy. Ak sú zápchy základnou príčinou rôznych kožných chorôb, napríklad osýpok, tak šťava z kapusty sa používa aj proti týmto ochoreniam. Pokiaľ chcete, aby vaše telo potraviny dobre trávilo a aby ste mali čistú pleť, pite kapustovú šťavu.

 

Šťava zo zemiakov

    Surové zemiaky obsahujú ľahko stráviteľný cukor, ktorý sa varením premieňa na škrob. Treba však upozorniť, že vo vyklíčenom a zelenom zemiaku sa vytvára solanín, ktorý je jedovatý a škodí ľudskému organizmu. Nepriaznivý účinok sa zosilňuje, keď takéto uvarené zemiaky konzumujeme s mäsom. V takom prípade môže dôjsť k podráždeniu centier, ktoré kontrolujú pohlavné funkcie.
 
    Čerstvé zemiaky a získaná šťava zo zemiakov sú však veľmi výživné. Zemiaky obsahujú veľké množstvo draslíka, síry, fosforu a chlóru, preto sa úspešne používajú na odstraňovanie pigmentových fľakov na koži. Všetky tieto prvky, opakujeme, sú výživné len v organickej, prírodnej podobe. Varením sa premieňajú na neorganické látky, ktoré naše telo nedokáže spotrebovať alebo majú len nepatrnú výživnú hodnotu.
 
    Považuje sa, že zemiaky nemožno jesť surové, na rozdiel od inej zeleniny. To je omyl. Dopestované zemiaky bez chemikálií sú aj v surovom stave veľmi chutné a najmä výživné.
 
    Čerstvá šťava zo zeleniny je výborným prostriedkom na očistenie organizmu. Proti poruchám trávenia a pri nervových ochoreniach sa používa zmes štiav zo zemiakov, mrkvy a zeleru. Pri zápale sedacieho nervu (ischias) alebo pri poruche činnosti štítnej žľazy (struma) sa pri úplnom vylúčení mäsa z jedálneho lístka odporúča každodenné konzumovanie pol litra zmesi štiav z mrkvy, cvikly a uhoriek.
    Zmes šťavy z mrkvy, zemiakov a petržlenu pomáha pri liečení opuchlín a nadutia (emfyzém).

 

Šťava z cibule

    Šťava z cibule tiež spôsobuje rýchle čistenie organizmu. Okrem toho blahodárne vplýva na celkový stav organizmu.
 
    Cibuľová šťava výborne podnecuje chuť do jedla a vplýva na vylučovanie žalúdočných štiav. V niektorých prípadoch sa užívanie cibuľovej šťavy odporúča práve pre tých, ktorí nemajú chuť do jedla.
 
    Všetci už vedia, že cibuľa je okrem toho aj účinným liekom v boji proti rozličným prechladnutiam a z vašich pľúc a priedušiek účinne odstráni nahromadené hlieny.

 

Šťava z mrkvy

    Šťava z mrkvy predovšetkým obsahuje veľké množstvo vitamínu A, ale v tejto šťave sa vyskytujú aj vitamíny B, C, D, E, PP a K, tiež karotén, veľké množstvo železa, kobaltu a medi.
 
    Mrkvová šťava posilňuje organizmus, zvyšuje chuť do jedla, normalizuje trávenie, proces metabolizmu – premeny látok - a spevňuje i tkanivo kostí. Táto šťava je výborným prostriedkom v boji proti infekciám. Posilňuje imunitu celého organizmu a okrem toho podnecuje i tvorbu látok nadobličkovej žľazy, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu voči očným zápalom (napríklad konjunktivitis) a pôsobia aj proti zápalom hrdla, mandlí a dýchacích orgánov.
    
    Čerstvá šťava z mrkvy je najúčinnejším prostriedkom v boji proti vredom a rakovinovým ochoreniam. Samozrejme, táto šťava je univerzálnym liekom proti rakovine. Odborníci prišli k jednoznačnému záveru, že práve mrkvová šťava je výborným prostriedkom na rozkladanie zhubných buniek. Na dosiahnutie liečivého účinku je však nutné, aby šťava bola náležite a správne pripravená. V období liečenia zodpovedajúcou mrkvovou šťavou treba z jedálneho lístka vynechať každú stravu, ktorá obsahuje koncentrovaný cukor, škrob a všetky druhy múky.
    
    Zistilo sa, že jednou z príčin výskytu vredov a nádorov sú stresy, na ktoré sú mimoriadne citlivé už aj deti. Dlhodobé stresy v detskom veku môžu po mnohých rokoch prepuknúť v podobe tejto ťažkej choroby. Preto prevenciu proti vredom a zhubným nádorom zo stresov treba začať starostlivosťou o vytváranie normálneho psychofyzického ovzdušia v rodine. Liečenie nie je možné bez odstránenia základných príčin, ktoré vyvolávajú nervové napätie. V opačnom prípade nepomôžu žiadne, dokonca ani najúčinnejšie metódy liečenia.
   
    Mrkvovú šťavu odporúčame aj pri ochoreniach pečene a žalúdočno-črevného traktu. Príčinou týchto ochorení je neprítomnosť aktívnych látok v tele. Šťava z mrkvy okrem toho umožňuje očistenie pečene a vylučovanie nečistoty z pečene, blahodárne pôsobí i na systém vnútorného vylučovania (endokrinný systém).
 
    Mrkvová šťava je vynikajúcim liekom, ktorý nás ochráni pred kožnými ochoreniami, napríklad pred dermatitídou. Normalizuje pritom i činnosť hrubého čreva a odstraňuje únavu a nepokoj.
   
    Najdôležitejšou vlastnosťou mrkvovej šťavy je však tá, že blahodárne vplýva na celý organizmus, upravuje metabolizmus a to má za následok i úpravu telesnej hmotnosti a vytvára chemickú rovnováhu v celom tele.

 

Šťava z uhorky

    Čerstvá uhorka obsahuje viac ako 40 percent draslíka, 10 percent sodíka, 7,5 percent vápnika, 20 percent fosforu a 7 percent chlóru. Šťava pripravená z čerstvej uhorky má mnoho osožných výživných vlastností.
 
    Uhorková šťava je jedným z najlepších prostriedkov na podnecovanie močenia. Vďaka tejto vlastnosti je veľmi hodnotná a používa sa často. To však nie je jedinou liečivou schopnosťou uhorkovej šťavy. Šťava z uhorky podporuje rast vlasov, spevňuje nechty, zvlhčuje a omladzuje pokožku.
    
    Šťava z uhorky tiež vyrovnáva krvný tlak, preto sa odporúča aj pri vysokom i nízkom tlaku. Okrem toho je nenahraditeľným prostriedkom pri liečení kožných ochorení. Zárukou úspechu v tomto prípade je pravidelné používanie šťavy v podobe masiek. Zmes štiav z uhoriek a mrkvy posilňuje ich vzácne výživné vlastnosti. Takáto kombinácia je výborným prostriedkom v boji proti reume.

 

Šťava zo zelenej papriky

    Táto šťava sa líši od iných zeleninových štiav, lebo je presýtená pomerne zriedkavou látkou – kremíkom (silícium), ktorá je nevyhnutná pre stavbu nechtov a vlasov. Kremík je potrebný aj pre normálnu činnosť tukových žliaz. Zmes šťavy z papriky a mrkvy, v ktorej je 15 až 50 percent paprikovej šťavy, je účinným prostriedkom na odstraňovanie fľakov na pokožke.
    
    Osobám, ktoré trápia žalúdočné kŕče, plyny a prítomnosť hlienov v črevách, odporúčame denne vypiť pol litra paprikovej šťavy a pol litra zmesi šťavy z mrkvy a špenátu. Tieto šťavy treba piť na jeden dúšok v dvoj až trojhodinových intervaloch.

 

Šťava z paštrnáka

    Táto šťava je bohatá na draslík, fosfor, síru, kremík a chlór.
    
    Kremík a síra pôsobia proti lámaniu a štiepeniu nechtov. Fosfor a chlór normalizujú činnosť pľúc a priedušiek, preto sa paštrnáková šťava často používa     
proti zápalu pľúc. Tiež je veľmi užitočná v boji proti tuberkulóze a nadutosti (emfyzém). Vďaka vysokému obsahu draslíka je veľmi účinným prostriedkom proti akútnym poruchám v tele.

 

Šťava z petržlenovej vňate

    Patrí medzi najsilnejšie šťavy. Preto šťavu z petržlenovej vňate neodporúčame piť naraz viac ako 30 až 60 gramov.
 
    Pravidelné užívanie čerstvej šťavy z petržlenovej vňate umožňuje normálnu výmenu kyslíka a podporuje aj činnosť nadobličkovej a štítnej žľazy. Látky, ktoré obsahuje táto šťava, okrem iných účinkov posilňujú aj steny krvných ciev, vlasočníc (kapilár) a artérií.
 
    Šťavu z petržlenovej vňate často používame ako liek proti ochoreniam močovej sústavy. Veľmi účinná je na vylúčenie kamienkov z obličiek a močového mechúra. Často sa používa aj pri výskyte zápalu obličiek (nefritída) a ich pri ďalších ochoreniach.
 
    Táto šťava je vysoko účinným prostriedkom v boji proti očným chorobám a ochoreniu očnej nervovej sústavy. Šťavu z petržlenovej vňate môžeme použiť aj proti vredom na rohovke, proti sivému zákalu očných šošoviek (katarakta), zápalu očných spojiviek (konjunktivitída) a zápalu oka (oftalmidída).
 
    Petržlenová šťava je účinný prostriedok, ktorý pomáha pri liečbe gynekologických ochorení. Pri pravidelnom užívaní úplne odstráni kŕče vyvolané menštruačnými poruchami.

 

Šťava z reďkovky

    Táto šťava vyvoláva veľmi silnú reakciu, takže je nežiadúce užívať ju v čistej podobe. Jednu tretinu obsahu reďkovky tvorí draslík a viac ako jednu šestinu aj sodík.
 
    Zmes šťavy z mrkvy a reďkovky pomáha dosiahnuť rovnováhu sliznice. Užívanie takejto zmesi hodinu po vypití šťavy z chrenu upokojuje a z organizmu odstraňuje nadbytočné hlieny.

 

Šťava z čiernej reďkovky

    Táto šťava kvôli svojim liečivým účinkom posilňuje organizmus. Je vynikajúcim prostriedkom na zvýšenie odolnosti organizmu proti infekciám. Okrem toho účinne pomáha pri liečbe chorôb dýchacích ciest. Často sa používa aj ako prostriedok na vykašliavanie.

 

Šťava z repy

    Repa obsahuje viac ako 50 percent vápnika, ktorého má oveľa viac než iných minerálnych látok a solí.
 
    Vysoký obsah vápnika v šťave z repy je výborným prostriedkom v boji proti rednutiu kostí a zubov. Ak túto šťavu zmiešame so šťavou z púpavy, získame tak jeden z najúčinnejších prostriedkov na posilnenie kostného tkaniva.
    
    Šťava z repy je veľmi účinná aj na zníženie kyslosti v tele.

 

Šťava zo zeleného (hlávkového) šalátu

    Táto šťava obsahuje veľmi veľa železa. Práve preto je vhodná na liečenie chorôb pečene a sleziny.
    
    Horčík, ktorý sa tiež výrazne vyskytuje v zelenom hlávkovom šaláte, je zas veľmi osožný pre svalstvo, mozog a nervy. Organické soli horčíka sú stavebnou látkou pre bunky nervovej sústavy a pľúc. Tieto soli okrem toho zabezpečujú aj normálny krvný obeh.
    
    Vďaka tomu, že šťava zo zeleného hlávkového šalátu obsahuje viac ako 9 percent fosforu, je veľmi osožná na výživu mozgových buniek. Síra, ktorú obsahuje hemoglobín, zohráva v krvi dôležitú úlohu oxidanta.
    
    Síra, fosfor a kremík v zelenom hlávkovom šaláte sú potrebné aj pre normálny rast vlasov, pre zdravú pleť a pre optimálny stav šliach.
    
    Šťava zo zeleného hlávkového šalátu je vhodná pre pacientov pri liečení tuberkulózy a pre tých ľudí, ktorí trpia rôznymi žalúdočnými ochoreniami. Okrem toho pôsobí aj močopudne.

 

Šťava z cvikly

    Táto šťava je základom pre tvorbu červených krviniek a pre vylepšenie kvality krvi. Okrem toho až 20 percentný obsah draslíka v cvikle podporuje všetky fyziologické procesy v organizme.
 
    Šťava z cvikly je mimoriadne vhodná pre ženy, ktoré majú menštruačné ťažkosti. Užívanie cviklovej šťavy v období klimaktéria je dokonca oveľa účinnejšie ako bežné lieky alebo syntetické hormóny.
 
    Cviklová šťava je vynikajúcim organickým prostriedkom na očistenie pečene, obličiek a žlčníka. Tiež podnecuje činnosť celej lymfatickej sústavy v tele.
   
    Obyčajná cvikla svojou kalorickou hodnotou vysoko predčí inú zeleninu. Celulóza z cvikly zas posilňuje činnosť tráviacej rúry, umožňujúci posun potravy a zrýchľuje vylučovanie nečistôt z organizmu. Cvikla je skutočne bohatá na vitamíny a je jedným z významných zdrojov fosforu a draslíka.

 

Šťava zo zeleru

    Najcennejšou vlastnosťou zeleru je, že obsahuje v sebe živý a biologicky aktívny organický sodík, ktorý umožňuje, aby aj vápnik zostal v zelerovom roztoku.
 
    Šťava zo zeleru je skutočne výborná pre tých, ktorí konzumujú veľké množstvá múčnych jedál a tým spôsobujú nevyváženosť v stravovaní.
    
    Zelerová šťava nahrádza nedostatok sodíka v tele. Preto osoží ľuďom, ktorí majú prieduškové a pľúcne ťažkosti.
   
    Zmes šťavy zo zeleru s inými zeleninovými šťavami je vhodným prostriedkom na liečenie avitaminózy.
 
    Zeler je veľmi užitočný aj pri liečení nervových ochorení a pri chorobách krvného obehu, ktoré nastávajú vtedy, keď sa z tela nadmerne vylučujú neorganické prvky a soli.

 

Šťava zo zelenej fazule

    Prednosťou tejto šťavy je, že je veľmi účinná v boji s cukrovkou. Odborníci odhalili, že šťava z mladej fazule obsahuje prvky, ktoré pôsobia v tele tak, že zo stravy vyčleňujú prírodný inzulín potrebný pre činnosť tráviaceho ústrojenstva.
 
    Proti cukrovke je účinná najmä zmes šťavy z mrkvy, zelenej fazule a brokolice.

 

Šťava z paradajky

    Čerstvá paradajková šťava je najosožnejšia zo všetkých štiav s alkalickou reakciou (samozrejme, ak v tejto šťave nie je koncentrovaný škrob a cukor).
    
    Čerstvé paradajky obsahujú vysoké percento citrónovej a jablkovej kyseliny, ako aj určité percento kyseliny šťaveľovej (oxalová). Preto čerstvá šťava z paradajok s takto zachovanými látkami v organickej podobe veľmi priaznivo vplýva na látkovú premenu (metabolizmus).
 
    Čerstvá paradajková šťava okrem toho obsahuje aj veľa sodíka, draslíka a horčíka. Tieto prvky sú potrebné pre kostné tkanivo i mozgové bunky.

 

Šťava z tekvice

    Šťava z tekvice je vzácny dietetický a liečivý produkt, ktorý sa v tele vstrebáva veľmi ľahko. Tekvica obsahuje uhľohydráty, početné minerálne soli a vitamíny, dusičnany, množstvo karoténu, fytosterol (hlavná súčasť nezmydliteľného zvyšku rastlinných tukov), organické kyseliny a mastné oleje.
    
    Keď pridáme tekvicovú šťavu do šťavy z reďkovky, tak táto zmes je účinná pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení a pri zúžení mozgových krvných ciev. V kombinácii so šťavou z repy vás súčasne zbaví nespavosti a normalizuje látkovú premenu - metabolizmus. Šťava z tekvice je neodmysliteľná pri liečbe ochorení obličiek, žlčníka a čriev.

 

Šťava z chrenu

    Predtým než priblížime osožné vlastnosti šťavy z chrenu, treba pripomenúť, že túto šťavu netreba užívať v čírom stave, lebo obsahuje veľmi agresívne látky. Chren možno užívať ako kašičku s pridaním citrónovej šťavy.
 
    Šťava z chrenu nedráždi obličky, žlčník, ani sliznicu tráviaceho ústrojenstva. Kašička z chrenu pokropená citrónovou šťavou je močopudná a je aj vynikajúcim prostriedkom proti opuchlinám a vodnatieľke.

 

Šťava z cesnaku

    Táto šťava je veľmi výživná a účinná je pri rýchlom čistení organizmu. Vysvetľuje sa to tým, že cesnak je bohatý na horčičný olej a iné čistiace látky.
    
    Šťava z cesnaku blahodárne pôsobí na celý organizmus, posilňuje chuť do jedla, normalizuje pohyb tráviacej rúry, umožňujúci posun potravy (peristatika) a pôsobí aj močopudne.
 
    Oleje, ktoré obsahuje cesnak, čistia pľúca a priedušky od zvyškov hlienov a podnecujú vylučovanie nečistoty z tela cez póry.
    Cesnaková šťava je veľmi účinná v boji s črevnými parazitmi a s infekčnou črevnou chorobou - červienkou (dyzentéria).

 

Šťava zo špenátu

    Čerstvá špenátová šťava je nevyhnutná pre normálnu výkonnosť celého tráviaceho ústrojenstva. Za blahodárne pôsobenie na črevá a žalúdok treba ďakovať faktu, že v čerstvom špenáte sú organické látky, ktoré čistia črevá a umožňujú ich plnú funkčnosť.
 
    Ďalšie hodnotné vlastnosti špenátu vyplývajú z jeho schopnosti vplývať na kvalitu zubov a ďasien. Špenátová šťava zabraňuje vzniku paradentózy a veľmi účinná je proti krvácaniu ďasien a zápalovému ničeniu zubnej drene.
 

 

Liečenie zeleninovými šťavami

Nežiadúce účinky

    Nežiadúce účinky pri užívaní štiav zo zeleniny sú spojené s alergickými reakciami človeka.
 
    Alergia vzniká predovšetkým kvôli tomu, že organizmus potrebuje niektoré látky, ktoré telo z rôznych príčin nie je v stave zabezpečiť. Alergény spôsobujú nevyváženosť v činnosti organizmu a to môže viesť k veľmi vážnym poruchám.
 
    Tým, ktorí sa snažia vyliečiť sa z alergií, celý život prebieha v obmedzovaní určitých druhov stravy, alebo ich úplné vyradenie z jedálneho lístka. Jediný spôsob na prekonanie tohto ochorenia je liečenie celým komplexom chemických prípravkov. Ak ste sa rozhodli pre liečenie zeleninovými šťavami, aby ste sa zbavili niektorých zdravotných problémov, musíte dobre zvažovať a starostlivo si zvoliť len tú zeleninu, respektíve surovinu pre šťavu, ktorá vo vašom tele nevyvolá alergické reakcie.
 
    Ak vás už dlhšiu dobu trápia alergie, tak určite budete vedieť, ktorú zeleninu smiete použiť a ktorú vylúčiť. Pri liečení šťavami sa často používa zelenina, ktorá sa v každodennom stravovaní zriedka konzumuje a môže sa stať, že nebudete vedieť, či nejaká exotickejšia zelenina vo vašom tele nevyvolá alergiu. Preto sa pred liečbou treba presvedčiť.
 
    Aby ste to dokázali, zvolenou šťavou treba zľahka natrieť podnebie ústnej dutiny. Ak sa podnebie nepodráždi alebo nesčervená, znamená, že je všetko v poriadku a vy môžete danú zeleninu alebo šťavu z nej konzumovať bez obáv. Ak zistíte, že sa objavila alergická reakcia, tak v žiadnom prípade neužívajte zvolenú zeleninovú šťavu a na liečenie si radšej zvoľte inú šťavu s podobnými liečivými účinkami.
 
    S užívaním zeleninových štiav je spojené ešte jedno nebezpečenstvo. Osobám, ktoré nie sú zvyknuté na veľké množstvo vitamínov v strave, môžu vitamíny narušiť rovnováhu vitamínov a výživných látok v tele a vyvolať tak hypervitaminózu (nadbytok vitamínov). To sa však vzťahuje hlavne na ľudí, ktorí žijú v pásmach, kde sa takmer vôbec nevyskytuje čerstvé ovocie a zelenina.
 
    Chorí na aterosklerózu (kôrnatenie tepien), s chorým srdcom, ako aj tí, ktorí prekonali infarkt, by sa mali vyhnúť užívaniu šťavy zo šťaveľa, špenátu a chrenu, lebo na srdce pôsobia dráždivo.
 
    Pri ochoreniach žalúdka a čriev, ako aj hrubého čreva – dvanástnika, netreba užívať kyslé a korenené šťavy (paradajky, chren, petržlenová vňať a podobne), tiež šťavy z nedozretej zeleniny.
 
Pri chorobách žlčníka sa pri liečení nesmú používať žiadne šťavy z veľmi silnej zeleniny (špenát, reďkovka, šťaveľ, čierna reďkovka).
 
    Pri chorobách obličiek a močových ciest treba zásadne vylúčiť šťavy obsahujúce veľké množstvo oxalovej kyseliny (šťava zo šťaveľa, či špenátu).
 
    Kvôli spomínaným rizikám musíme byť opatrní a dodržiavať určité pravidlá, aj keď sa to týka najmenej nebezpečných liečivých prostriedkov, akými sú zeleninové šťavy. Najlepšie vám však poradí váš lekár. Ak ste sa rozhodli venovať svojmu zdraviu, nutné je starostlivo vypracovať plán a stratégiu výživy a užívania zeleninových štiav na liečenie.

 

Ochorenia cievno-srdcového (kardiovaskulárneho) systému

Vysoký krvný tlak (hypertenzia)

    Zvýšený krvný tlak v artériách sa v súčasnej dobe vyskytuje často. Za výskyt tejto choroby je najviac zodpovedné stále nervové napätie, nepravidelná strava a pasívny spôsob života.
 
    Pacienti sa pri hypertenzii sťažujú na opakujúce sa dlhotrvajúce bolenia hlavy, na zvracanie a nevoľnosť, na mrazivý pocit v tele, na závraty a na celkové oslabenie tela. Sprievodným javom je aj šumenie v ušiach, trblietanie pred očami a výrazné búšenie srdca. Tieto javy môžu sprevádzať aj bolesti v oblasti srdca. Pocit bolesti pri srdci postupne ustupuje poklesom tlaku v artériách. Príčinou bolesti je silné pnutie stien aorty.
 
    V prípade hypertenzie je nutné prísne dodržiavať diétu – obmedziť jedlú soľ maximálne na 4 až 6 gramov denne, treba vylúčiť alkohol a prestať fajčiť. Liečenie prebieha užívaním sympatolytík, diuretík a ďalších preparátov.
 
    Okrem liekov vám pri liečbe hypertenzie výrazne pomôžu aj zeleninové šťavy z cvikly, tekvice a mrkvy, do ktorých pridáte med a niekedy aj mätu.
 
    Zjavné je, že vysoký krvný tlak sa vyskytuje najmä u obezných ľudí. V takom prípade je vhodné užívať šťavu z čiernej reďkovky – to je jedinečná zelenina, ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínu C, karoténu, solí, draslíka, vápnika, sodíka atď.
 
Zloženie: 2-3 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžica šťavy z tekvice, 2-3 lyžičky medu a 5-10 kvapiek výťažku z anízu.
    Šťavy dobre pomiešajte s medom, pridajte výťažok z anízu a znova dobre pomiešajte. Užívajte 1-2 kávové lyžičky niekoľkokrát denne - vždy po jedle.

 

Kríza pri hypertenzii

    Treba pripomenúť, že cievno-srdcové ochorenia, ako aj prehnaná obezita, vyžadujú obmedzené používanie kuchynskej soli. Čo však robiť vtedy, keď tak veľmi bažíme po slanom jedle? Odpoveď je jednoduchá – pripravte si čašu čerstvej paradajkovej šťavy a pridajte do nej niekoľko lyžičiek citrónovej šťavy. Takto nielen že odstránite smäd a chuť po soli, ale súčasne uľahčíte činnosť srdcových svalov a stabilizujete obeh krvi.
   
    Ľuďom, ktorí sa neboja experimentov, odporúčame vyskúšať ďalší liečivý a diabetický nápoj.
 
    Zloženie: 1-2 poháre šťavy z tekvice, 2-3 lyžice šťavy z paradajok a šťava z 1-2 citrónov.
    Zmiešajte tieto šťavy a vypite 1 pohár denne, najlepšie po jedle.
 
    Tento nápoj je vhodným močopudným prostriedkom pri výskyte opuchlín vyvolaných srdcovými alebo obličkovými ochoreniami. Okrem toho tento kokteil z prírodných štiav veľmi účinne odstráni pocit smädu. Nápoje obsahujúce tekvicovú šťavu blahodárne pôsobia na činnosť srdca a pečene. Šťava z tekvice je okrem toho výborným prostriedkom proti horúčkam a má aj mierny upokojujúci účinok, najmä pri ťažkých ochoreniach srdca.

 

Silné búšenie srdca a bolesti v oblasti srdca

    Osoby trpiace chronickými ochoreniami srdca si často sťažujú na zosilnené búšenie srdca, na pichanie po ľavej strane hrudníka a podobne. Prejavy podobných nepríjemných príznakov sú spravidla spôsobené zoslabenou imunitou, chronickou únavou a silnou vyčerpanosťou organizmu. V takom prípade je najcennejším pomocníkom šťava z mrkvy.
 
    Užívaním tejto šťavy, buď čistej, alebo zmiešanej s ďalšími šťavami, posilníte imunitu organizmu a stabilizujete činnosť srdcového svalu.
    
    Mrkvová šťava je zvlášť užitočná pre deti a dospievajúcich. Kvôli náhlemu fyzickému rastu je srdcový sval preťažený a potrebuje často aj pomoc v podobe liekov, najlepšie však v podobe liečivých prírodných štiav.
    
    Ponúkame vám nápoj z mrkvovej šťavy, ktorý vám pomôže zbaviť sa nepríjemných príznakov v oblasti srdca.
 
    Zloženie: 1 pohár šťavy z mrkvy, 3-4 lyžičky medu, 2-3 lyžičky šťavy z citrónu, 2-3 kvapky výťažku z mäty.
    Do mierne vychladenej mrkvovej šťavy pridať med, citrónovú šťavu a výťažok z mäty. Užívať treba 1-2 lyžice 30 minút pred jedlom 2-3 ráz    
    denne.
 
    Tento nápoj je veľmi účinný a má príjemnú chuť.
 
    Na liečenie cievno-srdcových ochorení v domácich podmienkach môžete použiť aj šťavu z cvikly. Tá obsahuje látky, ktoré posilňujú krvné cievy a normalizujú látkovú premenu (metabolizmus), pritom zvyšujú úroveň červeného farbiva (hemoglobín) v krvi.
 
    Ak máte bolesti srdca a nerovnomernú činnosť srdcového svalu, pred každým jedlom vypite pohár šťavy z cvikly (surovej, či varenej). Podľa chuti môžete pridať aj trochu cukru. Predpokladom úspešnosti takejto liečby je pravidelné užívanie cviklovej šťavy. Len tak sa môžete zbaviť častých srdcových ťažkostí a znemožniť ich výskyt v budúcnosti.
 
    V prípade častého a zvýšeného búšenia srdca treba užívať čerstvú šťavu z uhorky. Navrhujeme niekoľko receptov na prípravu liečivého nápoja z tejto zeleniny.
    
    Zloženie: 1/2 pohára šťavy z uhorky, 3-4 lyžice vodky alebo alkoholu, 2-3 lyžičky medu.
    Uhorkovú šťavu zmiešajte s vodkou alebo alkoholom, pridajte med a dobre zamiešajte. Tento nápoj v prípade zhoršenia krvného tlaku užívajte                 
    niekoľkokrát denne.
 
    Zloženie: 1 lyžička medu, 1 pohár minerálky, 1 pohár šťavy z uhorky.
    Med rozpustite v minerálke a potom pridajte čerstvú uhorkovú šťavu. Vypite to na jeden dúšok. Dĺžka liečby je 7 až 10 dní. Tento nápoj veľmi účinne         
    pomáha v prípade vysokého krvného tlaku, pri nespavosti a pri silnom rozrušení.

 

Zastavenie dychu

    Pre tých, ktorí trpia výrazným zastavovaním dychu navrhujeme „srdcový elixír“. Ten sa používa aj ako prevencia ischemickej choroby srdca.
    Zloženie: 1/2 pohára šťavy z čiernej reďkovky, 2-3 lyžičky medu, 50 gramov ovsených vločiek a 1/2 litra vody.
 
    Čerstvú šťavu z čiernej reďkovky zmiešajte s medom. Ovos dobre prepláchnite, prelejte ho studenou vodou a zahrievajte po bod varu, odstavte a nechajte odstáť 3-4 hodiny. Šťavu z čiernej reďkovky zmiešajte s vychladeným odvarom z ovsu a potom prihriatu zmes nechajte odstáť 2 hodiny. Zmes preceďte a potom pridajte med. Takto získaný nápoj pite pol pohára 2-3 ráz denne pred jedlom.
 
    V prípade zastavenia dychu kvôli poruchám v činnosti srdca môžete použiť i šťavu z uhorky a citrónu.
 
    Zloženie: 1/2 pohára uhorkovej šťavy, 1/2 pohára šťavy z citrónov.
 
    Šťavy zmiešajte a nápoj nechajte odstáť 5-8 hodín. Vypite na jeden dúšok a zapite obyčajnou vodou alebo minerálkou. Kúra trvá 5-10 dní v závislosti od vášho zdravotného stavu.
 
    Vhodný je aj odvar z reďkovky.
 
    Zloženie: 1 pohár šťavy z reďkovky, 1-2 lyžice vody.
    Šťavu zmiešajte s vodou. Užívajte 1 lyžicu 3 ráz denne pred jedlom. Tento nápoj je vhodný na zlepšenie mnohých funkcií organizmu a podnecuje činnosť srdca.

 

Kožné ochorenia

Zápal kože – pokožky (dermatitída)

    Jednou z najdôležitejších podmienok pre úspešnú liečbu tejto choroby je zamedzenie suchosti pokožky. Na to je potrebná zmes, ktorá obsahuje šťavu z mrkvy.
            1. Šťava z mrkvy, 1/3 pohára denne.
            2. Zmes štiav z mrkvy a špenátu – 1/4 pohára raz za deň.
            3. Zmes štiav z mrkvy a čiernej reďkovky –
                1 lyžica dvakrát denne po jedle.

 

Podkožné vredy

    Podkožný vred vzniká silným zápalom sprevádzaným hnisaním a umŕtvením pokožky a podkožných buniek. Podkožné vredy vznikajú pri nepravidelnom stravovaní, kvôli nedostatku vitamínov alebo kvôli iným ťažkým ochoreniam. Aby sme sa zbavili týchto nepríjemných vredov, nutné je očistiť krv a dopriať organizmu nevyhnutné látky, ktoré sa nachádzajú v čerstvých zeleninových šťavách. Aby proces čistenia neprebiehal cez kožné póry, potrebné je užívať tieto šťavy:
 
            1. Vypite šťavu z mrkvy1/2 pohára 1-2 ráz denne a šťavu zo špenátu 1/4 pohára denne po každom jedle.
            2. Za jeden týždeň môžete tiež vypiť 1/4 pohára zmesi štiav z mrkvy a špenátu 5 ráz denne pred jedlom.
            3. Zmes štiav z mrkvy, cvikly a uhoriek 3-4 kávové lyžičky 4-5 ráz denne pred jedlom v trvaní jedného mesiaca.
 
    Podkožné vredy vznikajú aj kvôli silným zápalom mechúrovitého vačku (folikul) a mazovej žľazy. Zápal vyvolávajú hnisavé mikróby. Aby sme sa zbavili vredov, potrebné je odstrániť infekciu. Okrem liekov sú vhodné aj zeleninové šťavy.
 
    Šťava z mrkvy (1 pohár denne), z mrkvy a špenátu (1/5 pohára každý druhý deň), z cvikly (1/5 pohára raz denne po jedle), zmes šťavy z mrkvy a špenátu (1 lyžica niekoľkokrát denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (2-3 lyžice 2 ráz denne po jedle).
 
    Na prečistenie krvi pravidelne užívajte zmes, v ktorej je aj šťava z cvikly. Draslík, ktorý obsahuje cvikla, pomôže udržať v norme fyziologickú činnosť organizmu, ktorá má na starosti normálny krvný obeh a zásobovanie buniek krvou.

 

Žihľavka

    Počas tejto choroby sa na koži objaví osyp sprevádzaný silným nepríjemným svrbením. Tento osyp sa podobá na popŕhlenie žihľavou – z toho je odvodený aj názov tejto choroby. Ide o svojráznu alergickú rekciu organizmu a môžu ju sprevádzať aj rôzne choroby vnútorných orgánov, napríklad cukrovka, ochorenie obličiek a pečene, dokonca aj psychické poruchy.
 
    Jednou z príčin žihľavky je aj porucha rovnováhy kyselín v organizme. Na jej odstránenie je nutné normalizovať úroveň kyselín. Organizmus sa v opačnom prípade snaží normálny stav dosiahnuť vylučovaním nečistôt cez kožné póry. Aby sme sa tomu vyhli, môžeme použiť zeleninové šťavy.
 
1. Zmes štiav z mrkvy a špenátu užívajte niekoľkokrát denne 2-3 lyžice po jedle. Tiež môžete vypiť každú šťavu osobitne najmenej 1/2 pohára denne.
2. Užívajte zmes štiav z mrkvy, cvikly a uhoriek 2-3 lyžice niekoľkokrát denne pred jedlom.
    
    Výber štiav nie je náhodný. Ide o to, že v liečbe kožných chorôb je práve mrkvová šťava jedným z najdôležitejších prostriedkov.
 

 

Uhrovité osýpky

    Neponáhľajte sa s použitím balzamu, krémov a ďalších preparátov, lebo tým odstránite len následky. Treba začať s pôsobením na príčiny. Očistite organizmus od nahromadených nečistôt tak, aby neunikali cez kožné póry. Účinná bude táto zmes štiav:
 
    Pite šťavu z mrkvy 1/2 pohára denne, ako aj zmes štiav z mrkvy a špenátu (1 lyžica ráno a večer), tiež z mrkvy, špenátu a zeleného hlávkového šalátu (2-3 lyžice dvakrát denne).
 
    Pri tejto chorobe je veľmi dôležité užívať mrkvovú šťavu. Tá obsahuje prvky, ktoré kožným bunkám zabezpečujú správnu výživu.

 

Lupienka (psoriáza)

    Najprv je potrebné odstrániť celý rad baktérií, ktoré sa pri rozmnožovaní vylučujú kožnými pórmi a vyvolávajú podráždenie pokožky. Tejto choroby sa môžete zbaviť, ak budete užívať zmes štiav:
 
    1. Počas dňa vypite pohár mrkvovej šťavy a nasledujúci deň 1/5 pohára šťavy zo špenátu.
    2. Pite zmes štiav z mrkvy a špenátu (2-3 lyžice 2 ráz za deň po jedle, zmes šťavy z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (1-2 lyžice ráno a večer), z mrkvy, zeleru a petržlenovej šťavy (1/4    
         pohára denne).
    3. Zmes šťavy z mrkvy a zelenej fazule (1/3 pohára denne), z tekvice a zelenej fazule (1 lyžica 3 ráz denne po jedle).
 
    Užívanie týchto štiav vám pomôže, aby sa do organizmu dostali potrebné látky na regulovanie stavu pokožky.

 

Ekzém

    V prípade tohto ochorenia je veľmi dôležité zabezpečiť normálnu premenu látok, aby sa nečistoty z tela nevylučovali cez kožné póry. Tiež je potrebné obnoviť normálnu kyslosť v lymfatických uzlinách. Aby ste to dosiahli, môžete použiť tieto šťavy:
 
    1. Užívajte šťavu z tekvice (1 pohár denne pred jedlom a po ňom), z mrkvy (1 pohár denne v kombinácii s tekvicovou šťavou).
    2. Zmes štiav z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate (2 lyžice 3 ráz denne po jedle), z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (3 lyžice niekoľkokrát denne) z mrkvy, zeleného hlávkového šalátu a        
    špenátu (1 lyžica 2-3 ráz denne po jedle), z tekvice a mrkvy (1-2 lyžice niekoľkokrát denne), z tekvice, mrkvy a zelenej fazule (1 lyžica niekoľkokrát denne po jedle).

 

Prechladnutia

    Je viac než isté, že neexistuje človek, ktorý nebol prechladnutý. Niekedy sú prejavy tejto choroby také silné, že sme často jednoducho bezradní. V liečení prechladnutia však nie je nič zložité. Stačí len spomenúť si na liečenie šťavami.
 
    Predtým, než uvedieme konkrétne recepty a odporúčania, chceme vám poskytnúť niekoľko všeobecných rád v súvislosti s liečením prechladnutia zeleninovými šťavami. V prvom rade počas choroby netreba užívať šťavy zo strukovín a z kapusty, lebo tieto šťavy môžu podnecovať trávenie a tým vyvolať zhoršenie zdravotného stavu. Po druhé, pri liečení sa neodporúča miešať zeleninové a ovocné šťavy (napríklad šťavu z mrkvy a jablka). Tiež treba dávať pozor na to, aby v nápoji nebolo viac ako 5 druhov štiav – z takej zmesi nebude žiaden osoh a pritom určite vyvolá tráviace problémy.

 

Kašeľ

    Kašeľ je obrannou reakciou organizmu, aby sa z priedušiek vylúčili škodlivé častice a mikróby. Pre dospelú osobu je normálnym javom, ak ho ročne sužuje až 5 infekcií alebo infekčných ochorení sprevádzaných kašľom. Aj takom prípade treba použiť liečivé prostriedky, ktoré máme po ruke a tým máme na mysli zeleninu, respektíve zeleninové šťavy.
 
    Dobre vieme, že prvá zelenina, ktorá nám padne na um pri prechladnutí, je cibuľa. Šťavu z cibule treba užívať hneď pri prvých príznakoch ochorenia. Tento prostriedok odporúčame ako liek dokonca aj deťom.
 
    Je množstvo receptov na používanie cibule proti kašľu, nádche a na zníženie vysokej telesnej teploty.
 
1. Zloženie: 2 lyžice šťavy z cibule, 2-3 lyžice vody, 2-3 lyžičky medu
    
    Šťavu z cibule zmiešať s medom, pridať vodu a variť 1 hodinu na slabom ohni. Keď tekutina odstojí, prelejte ju do fľašky a dobre uzatvorte. Tento vynikajúci prostriedok treba užívať v malých dávkach – 1 malá lyžička 5-6 ráz denne.
 
2. Zloženie: 1/2 pohára šťavy z cibule, 2 lyžičky šťavy z cesnaku, 2-3 lyžičky medu.
Šťavy zlejte do menšej nádoby. Zmiešajte ich s medom. Užívajte niekoľkokrát denne až po uzdravenie.
 
    Pri liečení kašľa cibuľovou a cesnakovou šťavou môžete denne vypiť aj pohár šťavy s vysokým obsahom kyseliny, napríklad z čiernych ríbezlí alebo z mrkvy.
    
    V prípade silného prechladnutia sprevádzaného kašľom si treba spomenúť na starého verného pomocníka, na čiernu reďkovku. Overené je, že čerstvá šťava z tejto zeleniny výrazne pomáha pri liečení zápalu kĺbov najčastejšie bakteriálneho pôvodu (artritída), zápalu žlčníka a samozrejme v prípade obyčajného prechladnutia. Ak vám šťava z čiernej reďkovky nechutí, môžete však inhalovať výpary z čerstvo zhotovenej šťavy. Takáto procedúra umožní prečistiť nos, zlepší močenie, zredukuje kašeľ, zmenší zápal sliznice v hrdle a posilní imunitu organizmu v boji s touto chorobou.
 
    Šťavu z čiernej reďkovky odporúčame užívať vo všetkých štádiách ochorenia, od škriabania v hrdle po úplné uzdravenie. Šťava z čiernej reďkovky zmiešaná s medom je zvlášť účinná ako prostriedok na vykašliavanie.
 
    Zloženie: 1 čierna reďkovka strednej veľkosti, 2-3 lyžičky medu.
    Očistite reďkovku a v strede urobte malú jamku. Tam dajte med a potom reďkovku dajte do pohára a nechajte, aby z nej vytiekla šťava, ktorá sa hneď zmieša s medom. Túto zmes treba užívať 1 lyžičku pred spaním.
 
    Šťavu z čiernej reďkovky možno použiť aj ako zábal alebo horúci zábal na krk alebo hruď.
 
    Šťava z mrkvy je jedným z najúčinnejších prostriedkov v ľudovom liečiteľstve a je neodmysliteľná pri liečení bolestí hrdla alebo pri dusivom suchom kašli. Aby ste sa zbavili podobných príznakov prechladnutia, stačí pripraviť pohár šťavy z mrkvy a vmiešať do nej niekoľko lyžičiek medu. Túto zmes treba užívať 1 lyžičku 4-5 ráz denne. Pritom je vhodné zjesť aj väčšie množstvo čerstvej mrkvy. Je to všeobecne osožné nielen pri prechladnutí.

 

Horúčka

    S prechladnutím sa často vyskytujú aj horúčky. Kvôli tomu sa urýchľuje proces premeny látok niekedy až o 50 percent. Preto by chorý mal jesť kaloricky výdatnejšiu stravu a piť viac tekutín než zvyčajne. Na to sú veľmi vhodné práve zeleninové šťavy, najmä šťava z mrkvy a cvikly.

 

Nádcha

    Pri prechladnutí sa takmer pravidelne objavuje aj nepríjemná nádcha. Na jej liečenie je vhodná najmä šťava z cvikly.
Cviklová šťava je veľmi účinná aj po dlhotrvajúcej preležanej chorobe (spojenej s dlhotrvajúcim kašľom a nádchou), aby ste sa zbavili slabosti a rýchlejšie sa zotavili.
 
    Zloženie: 1 cvikla, 350 gramov vodky alebo alkoholu.
    Fľašu až po vrch naplňte čerstvo postrúhanou cviklou a prelejte ju vodkou. Ponechajte túto zmes odstáť 12 dní na teplom mieste. Vypite 1 pohárik denne pred jedlom. Deťom odporúčame cukrom sladenú šťavu z prevarenej cvikly.
 

 

Infekčné ochorenia

Angína

    Angína je silná infekcia, ktorú sprevádza poškodenie mandlí a podnebia. Angínu zvyčajne vyvolávajú rozličné hnisavé mikróby. Pre angínu je charakteristické to, že vzniká ložisko hnisu a v oblasti mandlí sa hromadia odpadky, takže je nutné túto oblasť detoxikovať. Na to sú vhodné tieto šťavy:
    Užívajte šťavu z mrkvy 1/2 pohára na 24 hodín, zmes šťavy z mrkvy a špenátu (2-3 lyžice ráno a večer), z mrkvy, cvikly a uhoriek (1/4 pohára raz za deň), z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (3 lyžice
2 ráz denne).

 

Hubové ochorenie nôh

    Aby ste sa zbavili tejto choroby, môžete použiť tieto šťavy:
 
    Zmes šťavy z mrkvy a špenátu (2-3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (2-3 lyžice niekoľkokrát denne po jedle), z mrkvy, cvikly a uhoriek (1/4 pohára denne počas jedného týždňa), potom treba urobiť týždennú prestávku a cyklus zopakovať.

 

Červienka (infekčná črevná choroba - dyzentéria)

    V priebehu choroby je veľmi dôležité detoxikovať organizmus. Okrem lekárom odporúčaných liekov sa odporúča užívať aj 2-3 litre čerstvých štiav denne.
Odporúčame šťavu zo zeleru (2 lyžice raz denne počas jedla), z mrkvy (1/2 pohára počas dňa), tiež zmes štiav z mrkvy a špenátu (2-3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (2-3 lyžice niekoľkokrát denne po jedle).

 

Záškrt (diftéria)

Túto chorobu nemožno liečiť iba šťavami bez užívania liekov, nutných na podporu organizmu v boji s toxínmi a ďalšími nečistotami. Zeleninové šťavy sú v tomto prípade len podpornou liečbou.
 
    Vhodná je zmes štiav z mrkvy a špenátu (2-3 lyžice
3 ráz denne po jedle), z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (4 lyžice po každom jedle súčasne s predošlou zmesou), z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate (1 lyžica
2 ráz denne pred jedlom i po jedle), z mrkvy, púpavy a špenátu (2 lyžice po každom jedle).

 

Zápal pečene (hepatitída)

    Počas ochorenia je pečeň preťažená a preto je potrebné normalizovať jej činnosť. Najviac okrem liekov pomôžu aj rozličné šťavy, ktoré sú presýtené vitamínmi a biologicky aktívnymi látkami.
    
    Užívajte šťavu z mrkvy (1 pohár denne), tiež zmes štiav z mrkvy a špenátu (1-2 lyžice niekoľkokrát denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (3-4 lyžice 3 ráz denne po jedle), z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate (5 lyžíc 1 raz denne).

 

Tuberkulózny zápal miazgových uzlín na krku (škrofulóza)

Telo sa počas tejto choroby veľmi vysiľuje kvôli prítomnosti neorganických látok v strave. Aby sa tieto látky vylúčili z tela a zlepšil sa zdravotný stav, pomôžu práve zeleninové šťavy.
 
    Užívajte špenátovú šťavu (1-2 lyžice po každom jedle), tiež zmes štiav z mrkvy a špenátu (2 lyžice každý druhý deň, kombinujte túto zmes so špenátovou šťavou, ale pite každé osobitne), zmes šťavy z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (2 lyžice niekoľkokrát denne po jedle), z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate.
 
(1/5 pohára denne počas jedného týždňa) , z mrkvy, cvikly a uhoriek (1/4 pohára 1-2 ráz denne po jedle).

 

Osýpky (detské kiahne)

    Toto je silné infekčné ochorenie sprevádzané zápalom sliznice dýchacích ciest a očí. Jedným z príznakov je špecifický osyp pokožky a všeobecná intoxikácia organizmu. Na detoxikáciu môžete použiť šťavy.
    
    Užívajte šťavy zo zeleru (1/4 pohára denne počas jedného týždňa), zo špenátu (2-3 lyžice niekoľkokrát denne), ako aj zmes štiav z mrkvy a špenátu (4 lyžice 2 ráz denne a užívanú s inými zmesami), z mrkvy, cvikly a uhoriek (1 lyžica 3 ráz denne po jedle), z mrkvy, púpavy a špenátu (2 lyžice niekoľkokrát denne).

 

Zápal mozgových blán (meningitída)

    Na liečenie užívajte predpísané lieky, ale aj najrozličnejšie šťavy a ich zmes.
 
    Užívajte šťavu z mrkvy (najmenej 1 pohár denne), ako aj zmes štiav z mrkvy a špenátu (2 lyžice ráno a večer), z mrkvy, cvikly a uhoriek (1 lyžica 3 ráz denne po jedle), z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (3 lyžice ráno a večer).

 

Očné choroby

Zápal očných spojiviek (konjunktivitída)

    Toto ochorenie spojiviek zasahuje zadnú stenu viečka a prednú časť očnej gule. Proti tomuto zápalu sú vhodné šťavy.
 
    Použite zmes štiav z mrkvy, zeleru a čakanky (1/5 pohára niekoľkokrát denne), ako aj zmes z mrkvy a špenátu (2-3 lyžice 3 ráz denne po jedle).
    
    V prípade iných očných chorôb môžete užívať mrkvovú šťavu. Podľa toho v akom stave je chorý, vhodné je vypiť najmenej 1/2 litra až 3-4 litre denne.

 

Choroby nervovej sústavy

Nespavosť

    Aby ste sa zbavili nespavosti, pomôže vám zmes rôznych štiav.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy, špenátu a grapefruitu (2 lyžice raz denne pred spaním), z mrkvy a zeleru (2 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (3 lyžice 2 ráz denne).

 

Chorobné zmeravenie údov (katalepsia)

    Toto je veľmi nepríjemná choroba, ktorá vplýva na stuhnutie svalstva kvôli nedostatočnej výžive nervových buniek. Na zlepšenie premeny látok a na normálnu výživu nervových buniek je vhodná zmes prírodných štiav.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy a špenátu (1 pohár raz za týždeň), z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate (2 lyžice raz denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (2 lyžice 3 ráz denne).

 

Vyčerpanosť nervovej sústavy

    Vyčerpanosť nervovej sústavy je dôkazom toho, že organizmus je plný jedov. Vyčerpanosť dokonca vyvoláva aj depresívne stavy. Proti všeobecnej úzkosti môžete účinne bojovať zeleninovými šťavami.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy a špenátu (1 lyžica 2 ráz denne, z uhoriek, mrkvy a zeleru (4 lyžice 1 ráz denne), z petržlenovej vňate a špenátu (3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (3 lyžice denne), zo špenátu, mrkvy a zeleru (4 lyžice týždenne).

 

Migréna

    Silné bolesti hlavy vyvoláva zhoršený krvný obraz a nedostatočne vyživované nervové centrá.
    
    Na zlepšenie zloženia krvi a na úpravu výživy nervových centier je potrebné užívať prírodné zeleninové šťavy.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy a špenátu (3 lyžice denne), z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (3    
   lyžice 3 ráz denne), z mrkvy a zeleru (1 pohár na dva dni).
 

 

Prudká nervová bolesť (neuralgia)

    Bolesti v oblastiach rôznych nervových centier vznikajú kvôli nedostatočnej výžive nervových buniek. Aby ste predišli týmto bolestiam, potrebné je užívať zmes prírodných zeleninových štiav.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy a špenátu (3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy a zeleru (1 lyžica 3 ráz denne), z mrkvy cvikly a uhoriek (3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate (2 lyžice 1 ráz denne).

 

Nervové vysilenie (neurasténia)

    S funkčnou depresiou nervovej sústavy môžeme bojovať, ak doplníme zásoby organických látok v tele. Na to treba použiť terapiu zeleninovými šťavami.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy, špenátu a cvikly (4 lyžice týždenne), z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (3 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate (3 lyžice 1 ráz denne), z mrkvy, zeleného hlávkového šalátu a špenátu (3 lyžice 3 ráz denne).

 

Neuróza

    Podráždenie jednotlivých nervových centier môže vzniknúť kvôli nedostatku organických alkalických látok v organizme. Zásoby týchto látok je nutné doplniť užívaním zmesí čerstvých zeleninových štiav.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy a špenátu (2 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy a špenátu (1 pohár denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (2 lyžice 4 ráz denne).

 

Paralýza

    Liečenie zeleninovými šťavami vám pomôže bojovať so stratou kontroly údov a koordinácie pohybu. Najdôležitejšie je, aby ste zastavili hladovku nervových centier. Na to sú veľmi účinné zeleninové šťavy.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy a špenátu (4 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate (2 lyžice 1 ráz denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (3 lyžice 4 ráz denne), z mrkvy a zeleru (1 pohár na dva dni).

 

Skleróza

    Hlad nervových buniek vyvoláva nabúranie nervovej sústavy. Preto je nutné telu dodať nevyhnutné látky, aby sa zastavil proces úplného zničenia nervovej sústavy. V boji proti skleróze treba tiež užívať zmes zeleninových štiav.
  
  Vhodná je zmes štiav z mrkvy a špenátu (1 lyžica 4 ráz denne), z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate (2 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy a petržlenovej vňate (4 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, zeleného hlávkového šalátu a citrónu (3 lyžice 4 ráz denne), z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (3 lyžice 2 ráz denne).

 

Choroby tráviaceho ústrojenstva

Choroby žlčníka

    Na obnovu normálnej činnosti tráviaceho traktu je nutné, aby sa z organizmu odstránili odpadky nestrávených tukov a aby sa znemožnila silná fermentácia. Veľmi je dôležité udržať v normálnom stave činnosť celého tráviaceho ústrojenstva, ktoré môže byť podráždené nadmerným užívaním alkoholu alebo smažených jedál. Na reguláciu trávenia môžete použiť jednu z navrhovaných kombinácií štiav.
    
    Užívajte zmes štiav z mrkvy a špenátu (2 lyžice ráno a večer), z mrkvy, cvikly a uhoriek (1/4 pohára 2 ráz denne), mrkvy, zelera a petržlenovej vňate (1-2 lyžice večer).

 

Žlčníkové kamienky

    Základnou príčinou mnohých ochorení žlčníka je varená strava bohatá na tuky. Kamene a piesok vznikajú ukladaním neorganického kalcia a ďalších neorganických látok v žlčníku, ktoré organizmus nedokáže absorbovať. Preto je mimoriadne dôležité obnoviť normálnu činnosť tráviaceho ústrojenstva. Dosiahneme to pitím šťavy z jedného citrónu v pohári horúcej vody niekoľkokrát denne počas 3-4 týždňov. K tomu treba piť aj ďalšie zeleninové šťavy.
    
Zmes štiav z mrkvy, cvikly a uhoriek (1/4 pohára 1 ráz ráno alebo večer), z mrkvy a špenátu (4 lyžice večer), z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate (2 lyžice 3-4 ráz denne).

 

Prudký zápal sliznice žalúdka (gastritída)

    Zeleninovými šťavami a ich zmesou môžete odstrániť bolesti zapríčinené nesprávnou kombináciou stravy a prehnaným konzumovaním múčnych jedál.
    
    Užívajte šťavu zo špenátu (nie menej ako 1/4 pohára denne), ale aj zmes štiav z mrkvy a špenátu (1/4 pohára denne počas jedného týždňa, potom urobte týždennú prestávku a kúru zopakujte), z mrkvy, cvikly a uhoriek (1/4 pohára denne, túto zmes štiav môžete rozdeliť na niekoľko dávok).

 

Zápcha

    Zápchy nastávajú vtedy, keď sa prehnaným konzumovaním varených potravín znižuje účinnosť čriev. Na normalizovanie črevných funkcií pomáhajú tieto šťavy:
    Počas liečby užívajte šťavu z mrkvy (najmenej 1 pohár denne), šťavu zo špenátu (najmenej 1/4 pohára denne), ako aj zmes štiav z mrkvy a špenátu (1/4 pohára ráno a večer), z mrkvy, cvikly a uhoriek (1/3 pohára denne).
 

Prudké bolesti brucha (kolika)

    Proti zápalu hrubého čreva môžete bojovať užívaním týchto zeleninových štiav:
 
    Okrem predpísaných liekov užívajte aj šťavu z mrkvy (najmenej 1/2 pohára denne), ako aj zmes štiav z mrkvy a špenátu (3 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, cvikly a uhoriek (1/4 pohára 1-2 ráz denne pred jedlom).

 

Porucha trávenia (dyspepsia)

    V boji proti zvýšenému výskytu kyselín v tráviacom trakte počas liečby môžete používať zeleninové šťavy.
 
    Užívajte šťavu z mrkvy (najmenej 1 pohár denne), ako aj zmes štiav z mrkvy a špenátu (1/4 pohára denne v niekoľkých dávkach), z mrkvy, cvikly a uhoriek (3 lyžice 3 ráz denne po odstránenie nepríjemných príznakov), z mrkvy, zeleru , petržlenovej vňate a špenátu (1 lyžica ráno a večer pred jedlom).

 

Hnačka

    V prípade výskytu hnačky môžete organizmu výrazne pomôcť užívaním šťavy z mrkvy (1 pohár rozdeľte na viac dávok počas dňa), ako aj zmes štiav z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (1 lyžica 3 ráz denne po jedle až po odstránenie nepríjemných príznakov).

 

Vredy

    Pri liečbe tejto choroby je predovšetkým nutné normalizovať trávenie a vo výžive používať stravu, ktorá sa navzájom dopĺňa. Šťavy zo zeleniny nepomôžu zbaviť sa vredov úplne, môžu však pomôcť, aby sa upravil váš zdravotný stav.
 
    Počas liečby môžete užívať šťavu z mrkvy (najmenej 1/2 pohára denne), z uhorky (najmenej 1/2 pohára denne), ale aj kombináciu štiav z mrkvy a špenátu (2 lyžice 3 ráz denne 20 minút pred jedlom), z mrkvy, cvikly a uhoriek (3 lyžice 3 ráz denne hneď po jedle).
 
Na tomto mieste treba o jednotlivých šťavách povedať viac.

 

Šťava z kapusty

    je veľmi účinná pri liečbe chorôb tráviaceho traktu, pretože chemickou reakciou rozkladá hnisavé produkty v črevách.
 
    Počas čistenia čriev šťavou z mrkvy sa odstraňuje také množstvo nečistoty, že to črevá nedokážu zvládnuť. V takom prípade nečistoty prenikajú do lymfy a pórmi sa vyplavia na povrch kože. Zožltnutá pokožka po užívaní šťavy z mrkvy svedčí o účinnom procese odstraňovania toxínov z organizmu.

 

Šťava zo zeleru

    môže byť veľmi účinná v boji s veľkým množstvom koncentrovaného škrobu a cukru v tele. Túto šťavu by mali užívať osoby, ktorých jedálny lístok obsahuje množstvo cestovín, konzervovanej stravy a obilnín.

 

Šťava zo špenátu

    je najúčinnejším prostriedkom pri liečbe tráviaceho traktu. Vhodne pripravená špenátová šťava okrem toho pomáha v boji proti chronickej zápche, ak 1/2 litra užívate denne niekoľko týždňov. Táto šťava je účinnejšia než ktorýkoľvek iný prostriedok.
    Faktom je, že užívanie čerstvých zeleninových štiav je najúčinnejším a najbezpečnejším prostriedkom v boji s ochoreniami tráviaceho ústrojenstva. Tieto šťavy na rozdiel od iných chemických a neorganických preparátov nevyvolávajú nežiaduce vedľajšie chemické reakcie v tele.
    Väčšinu chorôb tráviaceho ústrojenstva spravidla sprevádza rad nepríjemných pocitov – pichanie, bolesti a kŕče.
    Netreba tiež zabudnúť, že na úpravu trávenia sú vo výžive potrebné organické látky. Tie obsahujú len čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny. Šťavy z čerstvej zeleniny sú práve preto vhodným prostriedkom, za pomoci ktorého bunky a tkanivo môžu získať všetky nutné látky pre normálnu činnosť organizmu.

 

Choroby močového traktu

Kamienky v obličke

    Kamienky, to sú neorganické látky, prevažne vápnik z koncentrovaného škrobu.
 
    Pri chorobách obličiek, najmä v prípade obličkových kamienkov a piesku, odporúčame užívať čerstvú šťavu z uhoriek. Tá obsahuje fosfor, draslík, tiež vápnik, síru, horčík, sodík, železo, kremík, fluór a množstvo stopových prvkov. Uhorková šťava je účinná len vtedy, ak ju pijeme čerstvú. Uhorkovú šťavu nie je vhodné skladovať. Na vylučovanie kamienkov a piesku z obličiek treba užívať zmes zeleninových štiav.
 
    Užívajte zmes štiav z uhoriek, mrkvy a cvikly (2-3 lyžice 2 ráz denne po jedle), z mrkvy, špenátu a uhoriek (3 lyžice 3 ráz denne po jedle), z mrkvy, petržlenovej vňate a uhoriek (2 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, čiernej reďkovky a uhoriek (4 lyžice denne).

 

Zápalové procesy

    V močovom a pohlavnom ústrojenstve sa objavujú zápalové procesy aj kvôli užívaniu väčšieho množstva štipľavej korenenej stravy, ktorá sa nemôže dostať von z tela. Príčinou je aj nedostatok živých organických látok v organizme za posledných 5 až 10 rokov, ako aj prítomnosť nečistôt, ktoré sú v tele živnou pôdou pre rozmnožovanie mikróbov.
    Proti zápalovým procesom v močovodoch mužov, ale i žien, treba užívať cviklovú šťavu. Tá veľmi účinne pôsobí pri základnej liečbe. Šťava z cvikly obsahuje jód, horčík, betaín a množstvo vitamínov. Červená látka (antokyán) zasa zahojí vredy a nádory. Cviklovú šťavu odporúčame užívať v rozličných kombináciách.
    
    Užívajte zmes štiav z cvikly, paradajky a prasličky (2 lyžice denne), z cvikly, tekvicovej dužiny a špenátu (2 lyžice 3 ráz denne), z cvikly, mrkvy a púpavy (1 lyžica 2 ráz denne). Z cvikly, chrenu a prasličky (3 lyžice 1 ráz denne), z cvikly, petržlenovej vňate a špargle (5 lyžíc 2 ráz denne).

 

Cysta

    vzniká na základe pôsobenia chorobných zápalových procesov. Túto chorobu vyvoláva zápal močového mechúra, zvyčajne kvôli prenikaniu infekcie z obličiek alebo močovodu. Pri cyste je vhodné užívať mrkvovú šťavu. Mrkva obsahuje karotén, vitamíny B1, B2, B3, H, E, PP, D, C, K, tiež uhľohydráty a množstvo ďalších osožných látok. Najúčinnejšia je zmes rôznych štiav s mrkvovou šťavou.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy, cvikly a petržlenovej vňate (2 poháre denne), z mrkvy, tekvice a zeleru (1 lyžica 2 ráz denne), z mrkvy, uhoriek a cvikly (2 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, paradajky a petržlenovej vňate (2 lyžice 4 ráz denne), z mrkvy, melónu a špargle (1 pohár denne).

 

Impotencia

    Pohlavná neschopnosť sa u mužov prejavuje zoslabovaním erekcie a tým sa naruší ich normálny pohlavný život. Impotencia môže byť zapríčinená aj poruchami nervovej sústavy, ale aj výrazným nedostatkom vitamínov v organizme pri zápaloch vnútorných pohlavných orgánov. Na liečbu impotencie je nutné užívať šťavu z cibule. Táto zelenina obsahuje bielkoviny, minerálne soli, vitamín C, provitamín A, vitamín B, karotén, soli draslíka a množstvo ďalších výživných látok. Šťava z cibule je však dráždivá a preto ju treba užívať v kombinácii s ďalšími šťavami.
    
    Užívajte zmes štiav z cibule, tekvice a rebríčka lekárskeho (2 lyžice denne), z cibule, reďkovky a paradajky 6 lyžíc 2 ráz denne), z cibule, cvikly a šťaveľa (2 lyžice 2 ráz denne) z cibule a mrkvy (1 pohár denne).

 

Posilnenie imunitného systému

    Úlohou imunitného systému v ľudskom tele je boj proti vírusom, ako aj ochrana celého organizmu a zachovanie jeho biologickej štruktúry. To je ochranná reakcia organizmu na vonkajšie podráždenia podmienené funkciami buniek imunitného systému (imunogény), medzi ktorými sú najdôležitejšie lymfocyty. Ľudia so zoslabenou imunitou sú sústavne vystavení rizikám vírusových infekcií, ktoré často vyvolávajú ťažké následky na srdci, pľúcach a ďalších vnútorných orgánoch. Organizmus, ktorý je zoslabený po mnohých chorobách, nie je v stave čeliť vážnym infekčným ochoreniam, napríklad chrípke. Každá podobná choroba skracuje ľudský vek o 3 až 5 rokov.
    Aby sme sa vyhli podobným komplikáciám, nutné je včasné očkovanie proti rôznym chrípkovým vírusom. Okrem imunologickej prevencie zameranej na odolnosť voči infekčným ochoreniam, je kvôli množstvu vitamínov vhodné pravidelne užívať určité zeleninové šťavy, ktoré sú nevyhnutné na dobrú ochranu organizmu. Zmes rôznych štiav je výborným prostriedkom na posilňovanie imunity.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy, cvikly a reďkovky (4 lyžice denne), z reďkovky a chrenu (2 lyžice 2 ráz denne), z reďkovky, mrkvy a šťaveľa (2 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, grapefruitu a špenátu (4 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, citrónu, grapefruitu a petržlenovej vňate (2 poháre denne).
    
    Na posilnenie imunitného systému v tele účinne vplýva šťava z cesnaku, ktorá okrem iného obsahuje fytosterín, vitamín B, C a D, ako aj fitoncíd. Na dosiahnutie najlepších výsledkov treba užívať rôzne zeleninové šťavy.
 
    Užívajte zmes z cesnaku a mrkvy (6 lyžíc denne), z cesnaku, chrenu a cvikly (2 lyžice 3 ráz denne), z cesnaku, repy a medu (4 lyžice denne), z cesnaku, uhoriek a cvikly (1 pohár denne), z cesnaku, púpavy a cvikly (3 lyžice 2 ráz denne).
    
    Jedna z rastlín, ktorá obsahuje najviac vitamínov, je práve repa. Žiaľ, repa sa takmer vôbec nepoužíva v ľudskej výžive, napriek tomu, že obsahuje cukor, množstvo vitamínu C, B1, B2 a karoténu. Na posilnenie imunitného systému je šťava z repy vhodná v kombinácii s ďalšími šťavami.
    
    Užívajte zmes štiav z repy, čiernej reďkovky a šťaveľa (3 lyžice denne), z repy, cibule a mrkvy
(1 pohár 2 ráz týždenne), z repy, zeleru, petržlenovej vňate a citrónu (4 lyžice 2 ráz denne), z repy jablka a petržlenovej vňate (3 lyžice 2 ráz denne).

 

Šťava z papriky

    nie je o nič menej užitočná pre posilnenie imunity. Paprika obsahuje uhľohydráty, ako aj veľké množstvo bielkovín, železa, vitamín C, skupinu vitamínov B a rutín. Zrelá paprika obsahuje aj mnoho karoténu, zelená paprika zas vitamín PP. Šťavu z papriky je najvhodnejšie užívať v kombinácii s ďalšími šťavami.
 
    Užívajte zmes štiav z papriky, reďkovky a púpavy
(2 lyžice 3 ráz denne), z papriky, žltej dyne a čremchy
(2 poháre denne), z papriky, reďkovky a medu (3 lyžice denne po jedle), z papriky, mrkvy a cesnaku (1 lyžica
2 ráz denne), z papriky, zelených jabĺk a púpavy
(2 poháre týždenne), z papriky, citrónu a zeleného hlávkového šalátu (4 lyžice 3 ráz denne).
 
    Na posilnenie imunitnej sústavy je vhodná aj šťava z čiernej reďkovky, ktorá účinne pôsobí nielen ako vynikajúci prostriedok proti prechladnutiu, ale je aj klenotnicou najrôznejších výživných látok. Čierna reďkovka obsahuje minerálne látky, draslík, vápnik, horčík, železo a fosfor. Glukóza a rôzne oleje v reďkovke pôsobia ako fytoncíd. Šťavu z reďkovky treba užívať najlepšie čerstvú a v kombinácii s inými vhodnými šťavami.
    
    Užívajte zmes štiav z čiernej reďkovky, jablka a púpavy (3 lyžice denne), z reďkovky, mrkvy a zeleného hlávkového šalátu (4 lyžice 2 ráz denne), z čiernej reďkovky, zelených jabĺk a potočnice lekárskej (2 lyžice 4 ráz denne), z čiernej reďkovky, čakanky a špenátu (4 lyžice 2 ráz denne, z reďkovky, mrkvy a zeleru (1 pohár denne).
 

 

Choroby zubov a ústnej dutiny

Zápal sliznice ústnej dutiny (stomatitída)

    Pri liečbe stomatitídy – vredu v ústnej dutine – treba pozornosť sústrediť na vitamínovú diétu. Uprednostniť treba zmes štiav, ktoré sú účinné v boji s vredmi a ktoré tlmia bolesť. Do zmesi treba pridať šťavu z petržlenovej vňate, lebo takáto zmes je vhodná na hojenie rán a najmä na posilnenie ďasien. Petržlenová vňať okrem toho pôsobí antisepticky. Obsahuje oleje, flavonoidy, karotén a množstvo vitamínov.
 
    Užívajte zmes štiav z paradajok, cesnaku a petržlenovej vňate (3 lyžice 2 ráz denne), zo zemiakov, cvikly a petržlenovej vňate (2 lyžice 4 ráz denne), zo zemiakov, mrkvy a petržlenovej vňate (3 lyžice denne), z kapusty, cesnaku a petržlenovej vňate ((3 lyžice 2 ráz denne), z paradajok, vavrínovca lekárskeho a zeleru
(1 pohár denne), zo zemiakov, kapusty a zeleného hlávkového šalátu (2 lyžice 2 ráz denne).

 

Krvácanie ďasien

    Krvácanie je prvým príznakom nedostatku potrebného množstva vitamínov. Počas liečby treba dočasne vylúčiť zo stravy mäsové výrobky, najmä konzervované. Rozhodne treba zvýšiť spotrebu čerstvého ovocia a zeleniny. Výsledok sa dostaví oveľa rýchlejšie, ak do zmesi štiav pridáte aj šťavu zo zeleného hlávkového šalátu, ktorý obsahuje množstvo potrebného vitamínu C, B1, B2, PP, P a karoténu.
    
    Užívajte zmes štiav z kapusty, cvikly a zeleného hlávkového šalátu (3 lyžice 1 ráz denne), z kapusty, mrkvy a zeleného hlávkového šalátu (3 lyžice 3 ráz denne), z kapusty, cibule a zeleného hlávkového šalátu (3 lyžice 2 ráz denne), z kapusty, papriky a zeleného hlávkového šalátu (3 lyžice 3 ráz denne), z kapusty, zelenej fazule a zeleného hlávkového šalátu (3 lyžice 4 ráz denne).

 

Paradentóza

    Táto choroba vzniká zápalom ďasien a prejavuje sa rozkývaním zubov. Paradentóza najčastejšie vzniká hromadením veľkého množstva nečistôt v organizme, ako aj kvôli nedostatku čerstvých organických potravín. Pri liečbe paradentózy je potrebné do zmesi štiav pridať špenátovú šťavu. Špenátové listy obsahujú potrebné bielkoviny, uhľohydráty, vitamín C, vitamíny skupiny B, tiež karotén, soli železa a fosforu.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy, špenátu a citrónu
(3 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, zeleru a špenátu (3 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, cvikly a špenátu (3 lyžice 4 ráz denne), z mrkvy, uhoriek a špenátu (2 lyžice 4 ráz denne), z mrkvy, paradajok a špenátu (3 lyžice 2 ráz denne).
 

 

Choroby pohybového ústrojenstva a šliach

Artritída

    Táto choroba vzniká ako následok hromadenia neorganického draslíka v chrupavke kĺbov kvôli neobmedzenému užívaniu koncentrovaných uhľohydrátov. V liečbe tejto choroby je vhodné užívať rôzne zeleninové šťavy v rôznych kombináciách.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy, grapefruitu a špenátu (3 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, zeleru a cvikly (3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, uhoriek a zeleného hlávkového šalátu (1 lyžica 2 ráz denne), z mrkvy, tekvice a zeleru (3 lyžice 4 ráz denne), z mrkvy, chrenu a zeleného hlávkového šalátu (3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, cvikly a potočnice lekárskej (2 lyžice 4 ráz denne).

 

Rednutie kostí (osteoporóza)

    Táto choroba sa prejavuje ako následok porúch v štruktúre kostí a z konzumovania veľkého množstva mliečnych výrobkov, koncentrovaných škrobov a cukru v potravinách. Chorobe možno predísť alebo sa z nej vyliečiť za pomoci rôznych štiav.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy, repy a púpavy (3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, zeleného hlávkového šalátu a špenátu (3 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, zeleru a citrónu (4 lyžice 1 ráz denne), z mrkvy, citrónu a chrenu (2 lyžice 1 ráz denne), z mrkvy, repy a kapusty (2 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, cvikly a zeleného hlávkového šalátu (4 lyžice denne).

 

Infekčný zápal kostnej drene (osteomyelitída)

    Táto choroba sa prejavuje rozkladom kostného tkaniva a sprevádzaná je aj hnisaním. Kosti, podobne ako každá časť tela, potrebuje živé organické látky. Bez týchto látok v potravinách bunky hladujú, hromadia sa nečistoty a preto sa kosti drvia. Zmes rôznych štiav je vhodnou prevenciou proti tejto ťažkej chorobe a na jej liečenie v začiatočnom štádiu.
 
    Užívajte zmes štiav z mrkvy, špenátu a púpavy
(3 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, cvikly a zeleného hlávkového šalátu (4 lyžice 2 ráz denne), z mrkvy, uhoriek a špenátu (4 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, kapusty a zeleru (2 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, cvikly a kapusty (3 lyžice 3 ráz denne), z mrkvy, zeleného hlávkového šalátu a špenátu (2 lyžice 1 ráz denne).

 

Poruchy metabolizmu

Cukrovka (diabetes)

    Pri tejto chorobe je potrebné pomôcť, aby pankreas normálne pracoval a aby uhľohydráty mohol úplne spracovať. Na to je nutné v potravinách rozkladať veľké množstvo koncentrovaného škrobu a cukru. V procese liečby môžu byť osožné kombinácie štiav.
    
    Užívajte zmes štiav z mrkvy a špenátu (3 lyžice 3 ráz denne pred jedlom), z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate a špenátu (3 lyžice ráno a večer), z mrkvy, zeleného hlávkového šalátu, zo zelenej fazule a brokolice (najmenej 1/4 pohára denne), z mrkvy, zeleru, čakanky a petržlenovej vňate (2 lyžice pred spaním), z mrkvy, zeleru a petržlenovej vňate (1 lyžica ráno a večer), z mrkvy, brokolice a zelenej fazule (najmenej 1/4 pohára denne), z mrkvy, zeleného hlávkového šalátu a špenátu (3 lyžice ráno alebo večer pred jedlom).

 

Liečivé diéty

    Zelenina a zeleninové šťavy sa dávno používali nielen ako mimoriadne kvalitný liečivý prostriedok, ale aj ako nepostrádateľná zložka každodennej stravy, ktorá umožňuje uzdravenie organizmu, lieči určité choroby a navyše zbavuje telo nadváhy. Uvedieme niekoľko diét, ktorých účinnosť sa prejavuje tým, že užívame určité zeleninové šťavy v určitom období, prevažne v kombinácii s inými produktmi.
 
    Všetci vnímame, že hlavným cieľom mnohých diét v súčasnosti je zbavenie sa nadváhy. Čo je však príčinou obezity, vzniku tukových vrstiev v tele a nadváhy? Samozrejme, odpoveď nemôže byť jednoznačná, pretože hlavné príčiny sú dve: nesprávna životospráva a rôzne ochorenia a ich vedľajšie účinky, kvôli ktorým sa objavuje nadváha. Preto vám navrhujeme diétu za pomoci zeleninových štiav, ktorá vám pomôže zbaviť sa nadmernej hmotnosti tela.
 
    Osoby so srdcovými, ale i ďalšími ochoreniami, by sa pred začiatkom diéty mali poradiť so svojim lekárom, aby sa vyhli možnému zhoršeniu svojho zdravotného stavu.
    Prvá diéta trvá týždeň. V tomto období je nevyhnutné vylúčiť mäso, mastné a korenené potraviny. Najdôležitejšie je však piť čerstvé zeleninové šťavy.
 
Prvý deň
 
    Raňajky: Jedno varené vajce (alebo praženica z jedného vajca na oleji), jeden krajec diétneho chleba (z hrubo mletých obilnín). Po raňajkách treba vypiť 1-1,5 pohára prírodnej šťavy z mrkvy.
 
    Olovrant: Ľahké zeleninové jedlo. 1/4 pohára zeleninového odvaru, tenký plátok syra a 1 pohár šťavy z paradajky. Osoby, ktoré majú žalúdočné vredy alebo vredy na dvanástniku, by mali paradajkovú šťavu užívať menej, alebo radšej piť šťavu z kapusty.
 
    Obed: Polievka zo strukovín, zeleninový šalát, 100 gramov ovocia, 1/4 pohára vodou riedenej a medom sladenej šťavy z granátového jablka.
 
    Večera: Chlieb natenko natretý maslom a džemom. Na prečistenie organizmu pred spaním vypite prírodnú šťavu z uhoriek.
 
Druhý deň
 
    Raňajky: Ovsené vločky varené v nízkotučnom mlieku, ešte lepšie vo vode, 1 zrelý banán alebo pohár šťavy z banánu.
 
    Olovrant: Jeden v šupke varený zemiak, 100 gramov čerstvého zeleninového šalátu, 100 gramov nízkotučného syra, 1 pohár šťavy z mrkvy (ak v zeleninovom šaláte nebola aj mrkva). Namiesto mrkvovej šťavy môžete vypiť 1/2 pohára čerstvej šťavy z cvikly.
 
    Obed: Zeleninová polievka, 1 plátok cereálneho chleba, 100 gramov nízkotučného syra alebo 1/2 pohára mlieka. Po obede čerstvé ovocie: jahody alebo marhule, višne, ríbezle a podobne).
 
    Večera: Jeden varený zemiak, 1/4 litra jogurtu, 1/2 pohára šťavy z kapusty.
 
Tretí deň
 
    Raňajky: 100 gramov krupičnej kaše uvarenej v nízkotučnom mlieku, trochu sušeného hrozna, 150 gramov šťavy z paradajok zmiešaného so šťavami z paštrnáku a petržlenovej vňate.
    Olovrant: Jeden väčší varený alebo opekaný zemiak, 100 gramov kefíru, 2 tenké plátky cereálneho chleba, 1 pohár zmesi prírodných štiav z čiernej a bielej reďkovky (pomer štiav podľa vlastnej chute).
    Obed: 70 gramov nízkotučného syra, kaša z ovsených vločiek, do ktorých pridáme niekoľko nadrobno nasekaných vlašských orechov, šalát z paradajok, uhoriek a zeleného hlávkového šalátu.
    Večera: Jeden opekaný zemiak a jeden pohár ľubovoľnej zmesi zeleninových štiav.
 
Štvrtý deň
 
   Raňajky: 250 gramov sušeného ovocia alebo jeden pohár kefíru.
 
    Olovrant: Praženica alebo omeleta z dvoch vajíčok, jeden plátok celozrnného chleba, jeden pohár šťavy z jabĺk alebo z cvikly. Najprv vypite pol pohára jednej šťavy a len po určitom čase polovicu druhej šťavy.
 
   Obed: Jeden veľký opekaný zemiak, 50 gramov zapekanej fazule, trochu mrkvy a kapusty, 250 gramov kefíru kvôli lepšiemu vstrebávaniu vitamínu A, ktorý obsahuje mrkva. Dezert: niekoľko sušených marhúľ, ktoré ste pred jedlom dali do vody a dobre umyli. Jeden pohár prírodnej šťavy z paradajok, ktorú môžete zmiešať s 1/4 pohára šťavy z uhoriek.
 
   Večera: Kapustový šalát preliaty olejom. Pred spaním vypite citronádu s medom.
 
Piaty deň
 
    Raňajky: Jeden sendvič natenko natretý maslom a džemom. Jeden pohár šťavy z tekvice.
 
    Olovrant: Opekaný alebo varený zemiak alebo varená kukurica. Šalát z kapusty, póru a olej. 1 pohár čerstvej šťavy z cvikly, pričom sa odporúča túto šťavu zmiešať so šťavami z mrkvy, zemiakov a kapusty.
 
    Obed: 100 gramov kefíru, miešaný zeleninový šalát. Každú zo zelenín môžete zjesť osobitne. Šalát môžete vystriedať aj jedným pohárom zmesi zeleninových štiav.
 
    Večera: Šalát z baklažánu s olejom, cibuľou, kôprom a petržlenovou vňaťou (môžete zjesť aj niekoľko vlašských orechov). 1/2 pohára šťavy z uhoriek, zmiešanej so 1/4 pohára šťavy zo zemiakov a 1/4 pohára šťavy z kapusty.
 
Šiesty deň
 
    Raňajky: Jeden pohár zmesi štiav z mrkvy, zelenej fazule a zeleru. Jeden zrelý banán a jedna hruška.
 
    Olovrant: Ovocie (neobmedzené množstvo), jeden pohár šťavy z paradajok.
 
    Obed: 100 gramov varenej morskej ryby, zeleninová šťava podľa chuti. Potom zjedzte jablko alebo pomaranč.
 
    Večera: Jeden celozrnný rožok, jeden pohár zmesi štiav z repy, špargle a zeleru.
 
Siedmy deň
 
    Raňajky: 1/4 pohára šťavy z červených ríbezlí, jeden zrelý banán a 250 gramov jogurtu.
 
    Olovrant: Dusená zelenina, šalát z čerstvých uhoriek a paradajok. Môžete to zapíjať zmesou štiav z cvikly a kapusty a pridajte aj trochu šťavy z petržlenovej vňate.
 
    Obed: Pohánková kaša s vlašskými orechmi a jednou lyžičkou medu, jeden pomaranč, jeden pohár šťavy z mrkvy, do ktorej môžete pridať aj jablkovej šťavy.
 
    Večera: Jednu väčšiu mrkvu duste v mlieku, jeden pohár zmesi štiav z uhoriek a paradajok.
    
    Ďalšia diéta, ktorú navrhujeme, je určená pre tých, ktorí majú žalúdočné vredy. Základom je šťava z čerstvej kapusty. Tá umožňuje zbaviť sa vredov, ktoré sa dlho hoja. Aby ste sa vyliečili, potrebné je stravovať sa podľa odporúčania vášho lekára. Medzi jednotlivými jedlami je však potrebné pravidelne užívať šťavu z kapusty. Pite ju pol hodiny pred raňajkami, obedom i večerou. Po jednomesačnej kúre sa vredy zahoja.
    
    Vaše telo potrebuje určité množstvo vitamínov a výživných látok, aby dokázal čeliť prechladnutiu. Preto odporúčame, aby ste rešpektovali naše rady. Nasledujúca diéta sa neodlišuje od vášho bežného jedálneho lístka. Stravujte sa podľa vlastného dobrozdania, ale dodržiavajte základnú požiadavku – pite zeleninové šťavy podľa určitej schémy. Dodržiavanie tejto podmienky vám umožní ľahko posilniť organizmus a urýchli vaše uzdravenie.
 
Prvý deň
 
    V tento deň pite šťavy z paradajok a kapusty. Množstvo nie je obmedzené. Pite ich podľa vlastnej vôle. Šťava z kapusty však všetkým nechutí, preto ju môžete zmiešať s paradajkovou šťavou.
 
Druhý deň
 
    Počas celého dňa vypite 1-2 poháre šťavy z repy, zmiešanej s pohárom mrkvovej šťavy. Pred spaním môžete ešte vypiť pohár akejkoľvek ovocnej šťavy, napríklad jablkovej.
 
Tretí deň
 
    V tento deň vypite pohár broskyňovej šťavy, pohár šťavy z jedného citrónu, tiež z čiernej reďkovky v kombinácii so šťavou zo zeleru.
 
Štvrtý deň
 
    Ráno vypite pohár šťavy z grapefruitu alebo pomaranča. Počas dňa vypite zmes šťavy z cvikly, zemiakov, uhoriek a kapusty.
 
Piaty deň
 
    Pite zmes čerstvých štiav v takomto pomere: 10 dielov šťavy z mrkvy, 3 diely šťavy z cvikly, 3 diely šťavy z petržlenovej vňate, 5 dielov šťavy zo zeleru a 2 diely šťavy z citrónu.
 
Šiesty deň
 
    Ráno vypite pohár šťavy z paradajok, k obedu jeden pohár marhuľovej šťavy, k večeru zmes štiav z mrkvy a repových listov.
 
Siedmy deň
 
    Od rána pite čerstvú šťavu z pomarančov a jedného citrónu. Na obed a k večeru vypite šťavu z mrkvy zmiešanú s 1/2 pohára šťavy z cvikly a uhoriek.

 

Kozmetika

    Pre každého človeka je najcennejšie zdravie a na podporu a posilnenie zdravia nieto lepšieho prostriedku od čerstvých štiav. Každý z nás od detstva veľmi dobre vie, do akej miery je pre človeka osožná čerstvá zelenina. Jej pravidelné užívanie je badateľné podľa vonkajšieho vzhľadu človek
a: jeho pleť má zdravú farbu, žiari a je pekná. K tomu treba dodať, že pravidelné užívanie čerstvých a chutných zeleninových štiav vás zbaví obavy o vaše zdravie. Nemusíte sa v takom prípade obávať avitaminózy, pretože čerstvo pripravené prírodné zeleninové šťavy sú skutočným skladom vitamínov a biologicky výživných látok. Pre zdravie vášho tela je veľmi užitočné užívať tieto šťavy, ale na rýchlejšie a účinnejšie pôsobenie sa môžu použiť aj ako prírodné kozmetické prostriedky, ktoré priamo vplývajú na pleť.
 
    Ide o to, že len čerstvé šťavy obsahujú tie nepostrádateľné látky, ktoré lokálnym pôsobením vyhovujú každému typu pleti. Šťavy na kozmetické účely môžeme rozdeliť do niekoľkých skupín podľa konkrétneho miesta pôsobenia a špecifického použitia. Pritom však treba vedieť i to, že určité zeleninové šťavy pri použití na kozmetické účely môžu vyvolať aj alergické reakcie.
 
    Zeleninové šťavy obsahujú množstvo jedinečných látok a zlúčenín, ktoré príjemne pôsobia na hocijaký typ pleti. Prednosťou zeleninových štiav je v tom, že ich môžeme použiť nielen v núdzi, ale predovšetkým ako vhodný preventívny prostriedok proti určitým problémom s pleťou. Preto si treba zvoliť vyhovujúci prostriedok, ktorý zodpovedá práve vášmu typu pleti. Čím skôr ho začnete používať, tým skôr budú badateľné účinky a tak aj konečné výsledky.

 

Masky

    Každá maska obsahujúca zeleninovú šťavu výrazne vplýva na pleť, ktorá získa pružnosť, hladkosť a lesk. Existuje mnoho kombinácií pre podobné masky, ktoré zodpovedajú každému druhu pleti. Maska však môže byť značne riedka a bude stekať z tváre, ak sa do zloženia masky pridá prírodná šťava. Preto odporúčame pridať pšeničnú múku alebo škrob, aby maska mala priliehavú vláčnosť. Pripravenú masku nanášajte štetcom priamo na tvár alebo na vreckovku s výrezmi pre oči a ústa priloženú na tvár a nechajte masku pôsobiť 15-20 minút. Ak sa však pri určitých receptoch uvádza presný čas pôsobenia masky, treba ho rozhodne dodržať. Masku spravidla treba odstrániť najprv teplou a potom studenou vodou.

 

Starostlivosť o suchú pleť

Vitamínová maska

    Zloženie: Jedna lyžica nadrobno nastrúhaného syra, lyžica mlieka, lyžica šťavy zo špenátu a lyžica šťavy zo šťaveľa.
    Strúhaný syr zmiešajte s mliekom, aby vznikla kaša a potom pridáme šťavy zo špenátu a šťaveľa. Takto pripravenú masku nanášajte na tvár, ktorú ste predtým dobre očistili. Masku nechajte pôsobiť 15-20 minút, potom si tvár umyte najprv teplou, potom studenou vodou. Táto maska je veľmi vhodná pre suchú pleť. Je výživná, osvieži pleť, ktorá sa stane elastickejšou a získa peknú farbu.

Maska so šťavou zo zeleného hlávkového šalátu

    Zloženie: Jedna lyžica šťavy z listov zeleného hlávkového šalátu, žĺtok z vajca, lyžica oleja a lyžica medu.
    Žĺtok, olej a med dobre vymiešajte a potom pridajte šťavu zo zeleného hlávkového šalátu. Hmotu rovnomerne naneste na dobre vyčistenú tvár a na krku. Nechajte masku pôsobiť 15-20 minút. Potom masku odstráňte teplou vodou. Táto maska je vhodná pre suchú a podráždenú zvráskavenú pleť. Maska blahodárne pôsobí na unavenú pleť okolo očí, pritom pleť čistí a osviežuje.
 

Maska so šťavou z repy

    Zloženie: 2 lyžice šťavy z repy, 2 lyžice plnotučného mlieka a 1 žĺtok.
    Všetko dobre vymiešajte. Na zahustenie pridajte trochu múky. Naneste masku na čistú pleť, nechajte pôsobiť 15-20 minút a potom zmyte teplou vodou.

Maska so šťavou z čiernej reďkovky

    Zloženie: 1 lyžica šťavy z čiernej reďkovky, 1 lyžica plnotučného mlieka a 1 žĺtok.
Zmes dobre vymiešajte a na zahustenie môžete pridať trochu múky. Masku nanášajte na dobre vyčistenú pleť a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Vrstvy masky dávajte dolu vatou nasiaknutou teplou vodou alebo silným čiernym čajom. Tvár si potom umyte dobre vychladenou prevarenou vodou. Aj táto maska je vhodná pre suchú pleť. Pôsobí omladzujúco, osviežujúco a súčasne odstraňuje aj pigmentové fľaky.

Maska so šťavou z petržlenovej vňate

    Zloženie: 1 lyžica šťavy z citrónu alebo pomaranča, 2 lyžice nadrobno strúhaného nízkotučného syra, 1 lyžica šťavy z petržlenovej vňate, 1/2 kávovej lyžičky rybieho oleja alebo 1 kávovú lyžičku lanového oleja.
    Syr zmiešajte so šťavou z petržlenovej vňate, pridajte potom olej a nakoniec šťavu z citrónu alebo pomaranča. Naneste masku na tvár a nechajte pôsobiť 10-15 minút. Masku dávajte dolu vatou nasiaknutou odvarom z petržlenovej vňate. Potom na pleť naneste tenkú vrstvu výživného krému. Maska je vhodná pre suchú pleť s rozšírenými vlásočnicami alebo pre červenejúcu a podráždenú pleť.

 

Starostlivosť o mastnú a zmiešanú pleť

Maska so šťavou zo špenátu

    Zloženie: 1/4 pohára šťavy zo špenátu, 1 kávová lyžička medu, 1 kávová lyžička glycerínu a 1 kávová lyžička prosovej múky.
    Med, glycerín a múku dobre zmiešajte. Do tejto zmesi pridajte šťavu zo špenátu a urobte kašu. Masku naneste na tvár a krk. O 15 minút masku odstráňte a pleť umyte vodou izbovej teploty. Táto maska pleť čistí a osviežuje. Odporúča sa na mastnú pleť so znečistenými pórmi. Podráždenú pleť upokojuje a odstraňuje zápaly. Pleť uzdravuje a čistí.

Maska so šťavou z cvikly

Zloženie: 1 kávová lyžička šťavy z cvikly, 1 kávová lyžička smotany a l kávová lyžička medu.
    Šťavu zmiešajte so smotanou a medom. Zmes naneste na vyčistenú tvár, nechajte pôsobiť 15-20 minút a potom si tvár opláchnite teplou vodou. Táto maska je vhodná pre mladistvé problémy s pleťou, pretože práve šťava z cvikly výborne zvlhčí pleť. Cviklová šťava v kombinácii s medom pleť zjemní, zmäkčí a stiahne.

Maska so šťavou z repy

    Zloženie: 1 kávová lyžička šťavy z repy, 1 kávová lyžička mlieka, bielok z vajca a múka.
   Zmiešajte mlieko (môžete použiť aj kyslé mlieko alebo srvátku) a šťavu z repy, potom pridajte vytrepaný bielok. Na zahustenie použite múku. Masku nanášajte na očistenú pleť a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Potom tvár opláchnite teplou vodou a naneste špeciálny výživný krém pre mastnú a problematickú pleť.
 

Maska so šťavou z mrkvy

    Zloženie: 1/4 pohára šťavy z mrkvy, 1 bielok z vajca, 1 kávová lyžička rastlinného oleja, 1/2 kávovej lyžičky škrobu.
    Čerstvú mrkvovú šťavu zmiešajte s bielkom, pridajte olej a škrob. Zmes naneste na tvár a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Potom si tvár umyte teplou vodou. Táto maska so šťavou z mrkvy osvieži pleť a sťahuje rozšírené póry.
Starostlivosť o normálnu pleť

Vitamínová maska

    Zloženie: 1 kávová lyžička šťavy zo špenátu, 1 kávová lyžička šťavy zo šťaveľa, 1 kávová lyžička šťavy z pomaranča, 2 kávové lyžičky nadrobno strúhaného syra a 1 kávová lyžička mlieka.
   Syr a mlieko vymiešajte na kašu, pridajte šťavu zo špenátu, šťaveľa a pomaranča. Takúto masku naneste na vyčistenú pleť a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Tvár si umyte najprv teplou a potom studenou vodou. Táto maska je výživná a osviežujúca. Pleť zmäkne a stane sa elastickejšia.

Maska so šťavou zo zemiakov

    Zloženie: 2 kávové lyžičky šťavy zo zemiakov, 2 kávové lyžičky hustého mlieka, 1 žĺtok z vajca.
    Čerstvú šťavu zo zemiakov najprv zmiešajte s mliekom a potom pridajte žĺtok. Zmes dajte nad paru na 20-30 minút a dobre vymiešajte. Pripravenú masku naneste na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút. Potom pozorne odstráňte masku vatou nasiaknutou teplou prevarenou vodou, do ktorej ste nakvapkali citrónovú šťavu.

Maska so šťavou z čiernej reďkovky

    Zloženie: 1 kávová lyžička šťavy z čiernej reďkovky, 1 kávová lyžička plnotučného mlieka, 1 žĺtok z vajca.
    Najprv zmiešajte šťavu z čiernej reďkovky a mlieko, potom pridajte žĺtok. Zmes dobre vytrepte. Na zahustenie môžete pridať trochu múky. Masku nanášajte na dobre vyčistenú pleť a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Masku odstráňte vatou nasiaknutou teplou vodou a tvár potom opláchnite prevarenou dobre vychladenou vodou.

 

Starostlivosť o všetky typy pleti

    Zloženie: 1 pohár šťavy zo zelenej fazule, 1 kávová lyžička medu a 1 kávová lyžička šťavy z uhorky.
    Med dobre vymiešajte so šťavami a zmes naneste na vyčistenú pleť. Nechajte pôsobiť 15-20 minút. Potom si tvár umyte prevarenou vodou izbovej teploty a zľahka natrite krémom. Táto maska obsahuje množstvo výživných látok a vitamínov a vďaka tomu pleť vyživuje, zmäkčuje, zvlhčuje a čistí.
 

Vitamínová maska

    Zloženie: 1 kávová lyžička šťavy zo zelenej fazule, 1 kávová lyžička šťavy z jablka, 1 kávová lyžička šťavy z mrkvy, 1 kávová lyžička šťavy z petržlenovej vňate a múka.
    Najprv zmiešajte šťavy a potom na zahustenie pridajte trochu múky. Masku nanášajte na vyčistenú pleť v troch vrstvách. Keď maska vyschne, odstráňte ju pozorne a tvár opláchnite letnou vodou. Táto maska osvieži, ozdravuje, zmäkčuje, zvlhčuje a dodáva pleti potrebné vitamíny.

Maska so strúhaným syrom a šťavou z kapusty

Zloženie: 1 kávová lyžička nadrobno strúhaného syra, 1 kávová lyžička oleja, 1 kávová lyžička mlieka, 1 kávová lyžička šťavy z kapusty.
    Čerstvý syr zmiešajte s olejom, pridajte mlieko a kapustovú šťavu a dobre vymiešajte. Masku naneste na pleť a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Tvár potom opláchnite teplou prevarenou vodou a jemne poutierajte mäkkým uterákom. Táto maska je vhodná pre všetky typy pleti najmä v zimnom období, pretože je výživná a osviežujúco pôsobí na unavenú a zostarnutú pleť.

Vitamínová maska s droždím

    Zloženie: 2 kávové lyžičky šťavy z kapusty, 2 kávové lyžičky droždia, 20 kvapiek vitamínu A, 20 kvapiek vitamínu E, 25 kvapiek gáforového oleja.
   Droždie zmiešajte so šťavou z čerstvej alebo kvasenej kapusty, tak aby zmes bola hustá ako smotana a dajte ju nad paru. Pri prvých náznakoch kvasenia (keď sa na povrchu zmesi objavia mechúriky) zmes dobre vymiešajte a pridajte gáforový olej a vitamíny A a E. Pred nanášaním masky tvár pretrite šťavou z kapusty. Masku nechajte pôsobiť 15-20 minút a po jej odstránení pleť na tvári pretrite kapustovou šťavou. Tvár potom nie je potrebné umyť.

Maska so šťavou z paradajky

    Zloženie: 1/3 pohára šťavy z paradajky, 1 kávová lyžička medu.
   Šťavu a med dobre vymiešajte, aby zmes bola ako smotana. Masku naneste na tvár, krk a hruď. Nechajte pôsobiť 15-20 minút. Opláchnite schladenou prevarenou vodou. Ak máte citlivú pleť, šťavu z paradajky môžete zriediť prevarenou vodou a potom pridajte pol kávovej lyžičky glycerínu. Takéto zloženie masky je vhodné pre normálnu pleť. Maska sa používa večer pred použitím nočného krému.
 

Ešte nikto nevymyslel taký liek, ktorý by organizmu poskytol všetko, čo potrebuje. Jedine šťavy zo zeleniny aktívne čistia náš organizmus a dodávajú mu nevyhnutné aminokyseliny, minerálne soli, fermenty a vitamíny.

 
 
 

Zeleninove stavy.pdf (572233)

Masáže

V tejto rubrike nie sú žiadne články.